Grote moeite met dit boek
De overgave van Arthur Japin is gebaseerd op ware gebeurtenissen en vertelt het verhaal van Granny Parker, een oudere vrouw die terugkijkt op haar leven tijdens een van de bloedigste conflicten in het Amerika van de 19e eeuw. Het verhaal speelt zich af in Texas, rondom de Slag bij Fort Parker (1836), waar een inheemse Comanche-stam een nederzetting aanvalt en kinderen ontvoert. Een van die kinderen is Cynthia Ann Parker, die later een bekend historisch figuur wordt. Japin laat Granny vertellen over het verlies, het geweld en de vraag of vergiffenis mogelijk is in een wereld vol wraak en pijn.
Waar ik ongelooflijk veel moeite mee heb, is dat de Comanhe-stam weer ongegeneerd Hollywood-achtig neergezet wordt. Stereotypisch: voornamelijk als meedogenloze en gewelddadige aanvallers. Ik vind dat zeer verwerpelijk!
Hoewel Japin zich baseert op historische bronnen, wordt de complexiteit van de inheemse cultuur en de relatie met de witte indringers. Het perspectief van de indigenous people is niet eens nauwelijks, maar gewoon NIET uitgewerkt. Dit geeft een eenzijdig beeld, waarbij de nadruk vooral ligt op het leed van de kolonisten.
Een gemiste kans, ondanks de krachtige vertelstem van Granny.
Een gemiste kans, ondanks de krachtige vertelstem van Granny.