Een tunnel vol vaart, een verhaal vol belofte

Albenmark 25 april 2025
Soms lees je een boek alsof je door een tunnel zoeft—snel, vol vaart, de muren flitsen voorbij in boeiende patronen. De legende van Lusifer Loeping is zo'n verhaal: meeslepend, vol vaart, en gedragen door een onmiskenbare vertelenergie. Maar in de stroomversnelling verloor ik af en toe het verlangen naar stilstand—naar de echo van een gedachte, de trilling van een emotie, het verstilde moment waarop een personage écht tot je doordringt.

Wanneer het hoofdpersonage Vyk ‘op kousenvoeten de bunker uit sluipt en een teug moed naar binnen hapt’, bleef ik als lezer net buiten haar belevingswereld staan. Wat voelde ze, daar in de stilte van de schaduw?

Vyk leeft tussen muren van stilte, hoog in de toren van Torn. Haar wereld is klein, begrensd, maar haar gedachten zijn dat allerminst. Alleen op het dakterras vangt ze flarden van iets groters—een tijd die lijkt stil te staan, een buitenwereld die lonkt als een vergeten droom. Waarom bewegen mensen in cirkels van twee dagen? En wie zijn die onzichtbare ogen die haar denken lijken te volgen?

Wanneer nieuwsgierigheid het wint van haar angst, zet Vyk een stap die haar leven voorgoed verandert.
Haar personage is er eentje dat bijblijft—eigenzinnig, moedig, en nét anders genoeg om je nieuwsgierig te maken naar wie ze werkelijk is. Haar stem draagt iets eigens, en dat maakt haar tocht des te boeiender.

De visuele kracht van het boek: de illustraties zijn knap – ze vangen de sfeer met een precisie die woorden soms voorbijstreeft. En de omslag zelf is als een geheimzinnig portaal: hij vangt het licht en geeft het terug in een glinstering die nieuwsgierig maakt, en uitnodigt.

Voor mij had het hier en daar dus iets meer mogen ademen (omdat ik graag verhalen lees waar veel gevoelens in zitten), maar ik blijf wel nieuwsgierig naar waar deze reis naartoe gaat.

Dit eerste deel vormt een veelbelovend begin van een reeks vol spanning en verbeelding. Voor wie houdt van avonturen waarin het tempo hoog ligt en de beelden spreken, is dit een boek dat je moeiteloos meesleept. En voor wie verlangt naar wat meer verstilling in het volgende deel—misschien komt daar dan net dat extra laagje ziel bij dat ik hier zocht.

Meer recensies van Albenmark