Een aanrader van goud
Er zijn boeken die je leest en vergeet, en er zijn boeken die zich als een stille rivier onder je huid nestelen. Goudgloed behoort tot die laatste categorie. Het is een verhaal dat niet luid roept, maar zachtjes zingt, in een taal die meer voelt dan verklaart.
Wat me bijzonder raakte, was het personage van koning Dignus. Hij is geen held in blinkend harnas, geen onwrikbare vorst. Integendeel—hij is een man van vlees en twijfels, iemand die knakt in de schaduw van zijn keuzes, iemand wiens grootheid eerder schuilt in zijn breekbaarheid dan in zijn troon.
Zijn beslissing om zijn waarde als koning te bewijzen door een legendarische schat te zoeken, is even roekeloos als begrijpelijk. Zijn tocht is niet zomaar een reis door magische landschappen, maar een spiegeling van een innerlijke strijd. En terwijl zijn zonen hem achternareizen, ontvouwt zich een verhaal over vertrouwen, verantwoordelijkheid en het breekbare evenwicht tussen macht en liefde.
In hem herkende ik iets van de mens die probeert recht te blijven staan in een wereld vol scheuren—niet uit trots, maar uit plicht, uit liefde, en misschien ook uit schuld. Het is deze menselijke drijfveer—de wens om erkend te worden, om waardig te zijn—die hem zo echt maakt.
En precies dat maakt Goudgloed zo bijzonder: de manier waarop de auteur menselijkheid laat oplichten als goudstof in het donker. Elk personage draagt een echo van onszelf, maar Dignus—hij blijft. In zijn blik schuilt een hele geschiedenis, in zijn woorden een heimwee dat nog naklinkt wanneer het boek al lang gesloten is.
Hiemeleers schrijft in beelden die glinsteren van betekenis. Haar taal is toegankelijk, maar nooit gewoontjes; haar wereld vol gevaren en wonderen is betoverend, zonder ooit haar geloofwaardigheid te verliezen.
Hoewel Goudgloed ook volwassen lezers weet te raken met zijn thematische diepgang, is het bovenal een verhaal dat jonge lezers meevoert op een spannend, meeslepend avontuur. Het boek biedt magie en actie, maar ook ruimte voor bezinning—zonder ooit belerend te worden. Het is een ideaal leesboek voor jongeren die houden van fantasie met karakter, voor kinderen die vragen durven stellen, en voor al wie in boeken graag even verdwaalt.
Goudgloed is een verhaal over vallen en weer opstaan, over vaders en zonen, over het vuur dat je voortdrijft én het vuur dat je dreigt te verteren. Voor wie houdt van fantasie die niet alleen de wereld, maar ook de ziel verkent— een aanrader van goud.