Sonny boy
Sonny Boy: een prachtig verhaal dat mensen verbindt
In de herfst van 1928 trekt een jonge Surinamer genaamd Waldemar Nods als kostganger naar Nederland. Waldemar komt wonen bij een gescheiden vrouw met vier kinderen, Rika van der Lans.
Al snel begint Waldemar gevoelens voor Rika te krijgen en uiteindelijk blijkt na een half jaar dat Rika zwanger van Waldemar is. Dat een donkere man uit Suriname met een Hollandse vrouw een kind krijgt wordt door de mensen om Waldemar en Rika heen niet goed ontvangen. Na een aantal maanden wordt kleine Waldy geboren. Vernoemd naar zijn vader Waldemar Nods. Ondanks alle ellende in de jaren die komen, blijven Waldemar en Rika altijd bij elkaar.
Op 10de van mei valt Duitsland Nederland binnen en besluiten Rika en Waldemar na een aantal maanden om hun huis beschikbaar te stellen als onderduikadres. Echter zijn de gevolgen van onderduikers helpen voor Rika en beide Waldy's niet te overzien.
Ik vind Sonny Boy een fascinerend boek. In dit boek verteld Annejet van der Zijl een waargebeurd verhaal over een heel interessant stuk van de geschiedenis. Het verhaal wordt vanuit een alwetende verteller verteld, wat ik soms storend kan vind maar nu eigenlijk heel fijn vindt. De stijl van Annejet van der Zijl spreekt mij ook erg aan, want door de combinatie van de stijl, het gebruik van de verteller en de dagboekbrieven maken dat je echt in het verhaal wordt meegetrokken,
In dit boek zijn is er in mijn optiek één thema wat steeds terugkomt, vrijheid. De vrijheid die voor veel mensen niet vanzelfsprekend is. Het feit dat Rika van der Lans en Waldemar Nods hun eigen veiligheid en vrijheid opgaven om andere mensen te helpen vind ik enorm interessant en fascinerend om te lezen.
Net zoals vrijheid komt apartheid in het boek vaak terug. Vanaf het moment dat Waldemar net als kostganger in Nederland aankomt tot aan het einde van het boek. De tijd waar het verhaal plaatsvindt is een tijd waar apartheid een hele ‘normale’ zaak was. In de tijd waarin we nu leven lijkt die apartheid die in die tijd ‘normaal was me onvoorstelbaar.
In het boek wordt ook beschreven dat Waldemar een hele goede zwemmer is. Dit brengt me bij een ander terugkomend onderwerp, Water. Water wordt in dit boek aangegrepen om vrijheid te weerspiegelen. Zo introduceert het boek water al aan het begin van het boek en komt water aan het eind symbolisch terug.
Ik vind dit boek en enorme aanrader voor iedereen die een beetje van geschiedenis houdt, maar ook van een goed verhaal houdt. Dit boek beschrijft waargebeurde levensverhalen meerdere personen, waardoor je steeds benieuwd bent naar de andere verhalen. Dit is een van de redenen waarom ik dit een goed boek vind.