King nog zoekende naar zijn kenmerkende stijl

Alies_leest 24 januari 2025
We schrijven januari 2025, en ik las de heruitgebrachte editie van Werk in uitvoering van Stephen King. Oorspronkelijk publiceerde King dit boek in 1977 onder het pseudoniem Richard Bachman, maar nu is het opnieuw uitgebracht in een prachtige limited edition, compleet met ingekleurde sprayed edges die echte verzamelaars zeker zullen waarderen. Maar laten we eerlijk zijn: het draait uiteindelijk om het verhaal.

In Werk in uitvoering volgen we Barton Dawes, een man wiens leven volledig op zijn kop wordt gezet door de aanleg van een nieuwe snelweg. Door dit project verliest Barton niet alleen zijn huis, maar ook de wasserij waar hij werkt, die eveneens gesloopt zal worden. Terwijl iedereen in zijn buurt gelaten accepteert dat ze onteigend worden, kan Barton dit niet verkroppen. Zijn huis, dat hij deelt met zijn vrouw Mary, is voor hem meer dan een dak boven zijn hoofd. Het is een plek vol herinneringen.

Barton besluit zich te verzetten, op zijn eigen, vastberaden – en steeds verontrustender – manier. Zijn innerlijke strijd wordt daarbij versterkt door zijn gespleten persoonlijkheid. Hij balanceert voortdurend tussen een 'goede engel' en een 'slechte duivel', die hem van alles influisteren. De vraag blijft: hoe ver is Barton bereid te gaan om zijn verzet door te voeren? En wat betekent dat voor hemzelf en zijn omgeving?

Werk in uitvoering is een boek dat duidelijk toont dat het geschreven is in de vroege jaren van King's carrière. Het heeft enkele sterke punten – de onderliggende frustratie en wanhoop van Barton zijn goed voelbaar – maar het mist de verfijnde schrijfstijl en de vlotte opbouw die we van latere King-verhalen gewend zijn. Het is geen typische thriller, eerder een traag brandend verhaal met psychologische elementen, maar de spanning zakt af en toe weg door een gebrek aan tempo.

Hoewel het een interessante blik biedt op King's begindagen als schrijver en zeker zijn stempel draagt, kon het me toch minder bekoren. Voor fans van King is het zeker een waardevolle toevoeging, maar wie zijn latere werk gewend is, zal merken dat hij hier nog zoekende is naar zijn kenmerkende stijl.

Meer recensies van Alies_leest