Een absolute aanrader
De in 1986 in Duitsland geboren Vera Buck studeerde journalistiek, Europese literatuur en scenarioschrijven. Haar roman Runa uit 2016 werd genomineerd voor de Friedrich Glauser-Prijs en werd ook naar het Nederlands vertaald. Haar nieuwste boek, Wolfskinderen, verscheen in oktober 2024.
In Wolfskinderen volgen we Jesse en Rebekka, twee tieners die opgroeien in Jakobsladder, een afgelegen religieuze gemeenschap op een moeilijk bereikbare berg. De gemeenschap staat onder bescherming van de burgemeester van een naburig dorp, maar mag de berg niet verlaten. Dit isolement deert de bewoners niet; hun geloof schrijft een leven in stilte voor. Jesse en Rebekka zijn de enigen die dagelijks naar school mogen in het dorp beneden. Daar worden ze echter gezien als buitenstaanders en moeten ze zich vaak verdedigen tegen vooroordelen en pesterijen. Wanneer Rebekka op een dag plotseling verdwijnt, gaat Jesse wanhopig op zoek naar antwoorden. Hij móet weten wat er met haar is gebeurd.
Parallel aan Jesse’s verhaal ontmoeten we Smilla, een jonge vrouw die al tien jaar leeft in onzekerheid sinds haar beste vriendin Juli spoorloos verdween. Tijdens haar stage bij een lokale krant stuit Smilla op iets in het archief dat haar hoop geeft. Vastberaden gaat ze op onderzoek uit, en ontmoet een jong, verwaarloosd meisje dat sprekend op Juli lijkt. Wat is de link tussen dit meisje en haar verdwenen vriendin? Leeft Juli misschien nog?
Wolfskinderen is een opvallend en intrigerend boek. De setting is uniek en zo beeldend beschreven dat je als lezer gemakkelijk een voorstelling kunt maken van het mysterieuze Jakobsladder en de afgesloten wereld waarin de bewoners leven. Het verhaal wordt verteld in korte, wisselende hoofdstukken vanuit de perspectieven van verschillende personages, wat zorgt voor afwisseling en een vlot leesritme. De plot is goed opgebouwd, en het boek biedt op de juiste momenten spanning om de lezer te blijven boeien. Een absolute aanrader.