Jessie Maya- Dhr. Bosch is ervan overtuigd te zijn een vrouw te willen worden

Amber Drenth 28 december 2024
Dit boek geeft een kijkje in het leven van Jessie Maya. Ze is als jongen geboren, maar weet al vrij vroeg dat ze liever een meisje wil zijn. We volgen de struggles die daarbij komen kijken, zowel fysiek als mentaal.

Ik was erg benieuwd naar het verhaal van Jessie Maya. Ik zie haar natuurlijk op elk sociaal media- kanaal voorbij komen, waar ze erg leuk overkomt en dat maakte me erg nieuwsgierig naar het verhaal daarachter.
Vanaf de eerste bladzijde zat ik er meteen in. Het moet erg moeilijk geweest zijn om te zien dat je moeder aangereden wordt. Vanaf dat moment zet Jessie, op dat moment nog Jeroen, haar innerlijke worsteling aan de kant. Haar moeder gaat voor. Die had nu alle aandacht nodig.

Daar waar haar moeder haar altijd een gevoel van begrip gaf, gaf haar vader haar juist een gevoel van onbegrip. Toch staat er een mooie brief van hem in het boek en wordt de band ook wat beter.
Op een avond heeft ze haar moeder verteld, dat ze liever een meisje wil worden. Ze was toen ongeveer 11 jaar. Haar moeder reageerde vol begreep, maar ze ging er verder niet op door. Vervolgens kwam het ongeluk en hebben ze het gesprek nooit af kunnen maken. Vanaf haar 13de levensjaar heeft ze totaal geen gesprek meer kunnen voeren met haar moeder. Ik kan me niet voorstellen hoe moeilijk dat moet zijn. Om nooit meer dat gesprek te kunnen afmaken, de steun te voelen of mijlpalen delen.

We volgen de pesterijen op de basisschool. Jessie was duidelijk anders en we weten allemaal hoe hard kinderen voor elkaar kunnen zijn.
In het tweede deel van het verhaal volgen we de transitie. Eerst is er een gesprek nodig bij de huisarts die de verwijzing moet schrijven. Hij is ervan overtuigd dat Jessie gewoon in de war is en wil geen verwijzing schrijven. Nadat Jessie goed voor zichzelf is opgekomen, schrijft hij toch een brief. Echter schrijft hij daar alsnog de kwetsende woorden op die nu de titel vormen. Wat volgt zijn vele gesprekken met een psycholoog en met familieleden.

Jessie kampt nog lang met problemen betreft haar zelfbeeld. Ze blijft maar denken dat ze niet vrouwelijk genoeg is. Ze trekt een hoge muur op om haar emoties tegen te houden. Als homo had ze geen probleem met haar lichaam. Als jongen zag ze er immers prima uit, maar nu als vrouw is alles verkeerd. Te brede schouders, geen vrouwelijke vormen etc. Wanneer ze eindelijk mag beginnen met de hormoonbehandeling gaat er een wereld open. Ze belandt in een emotionele rollercoaster. Wat volgt is de naamswijziging, borstvergroting en uiteindelijk de geslachtsoperatie. Hoewel alles goed leek te gaan springen na een week de hechtingen open. Ze belandt in de diepste put waar ze ooit heeft ingezeten. Ze komt aan, krijgt pukkels en ziet alles niet meer zitten. Gelukkig is daar Jeroen. De vriend die haar weer op de been helpt en haar steunt.

Dhr. Bosch denkt ervan overtuigd te zijn een vrouw te willen worden is een heftig en openhartig verhaal over hoe het is om in transitie te gaan en alle onzekerheden die daarbij komen kijken.
Je leest hem zo weg en is meeslepend geschreven, waardoor je je er een goed beeld bij kan vormen, al zal het natuurlijk in het echt veel erger en heftiger geweest zijn.
Respect voor Jessie Maya voor wat zij heeft moeten doorstaan. Alle fysieke pijn van de operaties, de emotionele pijn die ze verborg door een muur op te trekken en dan nog het verlies van haar moeder.
Gelukkig heeft ze steun van haar zus en van Jeroen. Het is fijn om te weten dat ze toch iets aan steun heeft gehad ondanks dat ze er ook veel alleen voor stond.
Dit verhaal vond ik erg mooi om te lezen en is zeker de moeite waard.

Meer recensies van Amber Drenth

Een hartverwarmende romance vol ouderwetse charme en personages die je gelijk in je hart sluit, tegen het decor van de roaring twenties.