Mijnen ruimen in de nadagen van de oorlog

Andrea 07 juli 2024
Het onderwerp van het debuut roman van Claire Deya in Nadagen ben ik nog niet eerder tegen gekomen. Ik was dan ook erg benieuwd hoe het liefdesverhaal verweven wordt met zo’n serieus onderwerp – mijnen opruimen in Frankrijk na de oorlog. Ik had er nooit bij stil gestaan dat er zoveel mijnen op de stranden lagen in Frankrijk of in Nederland.

Het verhaal speelt zich af in Zuid-Frankrijk aan de Middellandse kust, in de nadagen van de oorlog, het is bijna vrede. De stranden zijn echter vol met mijnen, niemand kan het strand op, laat staan van de zee genieten. Vincent sluit zich aan bij een groep Franse vrijwilligers onder leiding van Fabian die samen met Duitse krijgsgevangen de stranden ruimen. Vincent doet dat niet zomaar, hij probeert meer informatie te krijgen van zijn grote liefde Ariane. Ze is spoorloos verdwenen en hij wil koste wat het kost Ariane terugvinden.

Het debuut roman van Claire Deya is gebaseerd op historische feiten. Het is onderverdeeld in verschillende verhaallijnen. Fabian is de leider van de mijnen opruimen, gaandeweg in het boek leer je hem kennen. Saskia keert terug naar haar dorp, nadat ze in de kampen heeft gezeten. Ze is helemaal alleen overgebleven en probeert de draad weer op te pakken. Lukas is een Duitse gevangen die gedwongen wordt om mijnen onschadelijk te maken, maar alleen maar denkt aan vluchten. Vincent probeert Ariane terug te vinden, zijn grote liefde. Ondertussen worden de mijnen een voor een geruimd en de verhalen komen ook een voor een naar voren. Daardoor zijn de verschillende verhaallijnen mooi in elkaar verweven. Deya heeft ook de vijandigheid van de Fransen ten opzichte van de Duitse krijgsgevangen goed weergegeven.

Ik heb het met plezier gelezen, toch moet ik zeggen dat er meer in had gezeten. Het heeft me in ieder geval geleerd dat er nog heel veel zaken af te handelen waren in de nadagen van de oorlog. Ik weet nu dat er in Nederland ook mijnen geruimd moesten worden.

Meer recensies van Andrea

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur