Het verhaal van Karel en Neeltje
De vondeling van Veenhuizen is geschreven door Patricia Snel. Er verschenen al eerder thrillers van haar hand, maar dit is haar eerste historische roman. Het verhaal volgt de kinderen Karel en Lize Muller. De kinderen groeien op in Amsterdam in een liefdevolle familie. Het noodlot slaat toe wanneer hun moeder overlijd door een ziekte en hun vader geestelijk knakt door het overlijden van zijn vrouw. Doordat de kosten niet meer kunnen worden betaald worden Karel en Lize naar Veenhuizen gestuurd. Onderweg ontmoeten ze Neeltje Dokter die als vondeling in het aalmoezeniersweeshuis terecht is gekomen. Samen komen ze terecht in de kinderkolonie van Veenhuizen. Onder het noemer van weldadigheid en opvoeding, worden ze daar opgesloten en te werk gesteld.
Patricia Snel heeft goed onderzoek gedaan naar de geschiedenis van Veenhuizen en de personages. Veel personages in het boek hebben dan ook echt bestaan, waaronder Karel en Lize. Neeltje is daarentegen gebaseerd op een fictief persoon.
Het verhaal wordt verteld vanuit de gezichtspunten van Karel Muller en Neeltje Dokter. Patricia Snel geeft een gedetailleerde indruk van het leven in 1824 in Amsterdam en hoe het leven was in de kinderkolonie van Veenhuizen. Hoe het is om als stadskinderen op het platteland worden achtergelaten en daar moeten zien te aarden. Daarnaast komen ook de ontberingen van weinig eten en ziektes duidelijk in beeld.
Deze hoofdstukken worden afgewisseld voor het gezichtspunt van Wouter Visser, de directeur van de Koloniën van Weldadigheid. Deze hoofdstukken geven een beeld van de redenering waarom de Koloniën zijn gesticht en wat de Maatschappij van Weldadigheid echt verstaat onder “weldadigheid”.
De hoofdstukken van Wouter Visser waren voor mij lastiger te lezen. In het begin worden veel namen en functies genoemd en is het niet altijd even duidelijk wie wat zegt. Hierdoor werd de flow van het verhaal minder.
De hoofdstukken verteld vanuit Karel en Neeltje zijn een stuk vlotter geschreven en waar je beter in het verhaal zit.
De vondeling van Veenhuizen geeft een gedetailleerd beeld van de kinderkolonie in Veenhuizen. Een stukje geschiedenis die erg onderbelicht is in de geschiedenislessen.