Yeva's dagboek

AndreaWillems 26 december 2022
Allereerst bedankt Hebban dat ik dit boek heb mogen lezen voor de leesclub.

Yeva's dagboek gaat zoals de titel al doet vermoeden over Yeva Skaljetska.
Yeva, een 12-jarig meisje, beland van de ene op de andere dag in de oorlog in Oekraïne.
Om haar belevenissen vast te leggen, begint ze een dagboek.

Het boek is een mooie hardcover, met rode kaft. Het heeft het uiterlijk van een rood notitieboekje.
De aangebrachte "beschadigingen" geven het idee dat het boek een flinke weg heeft afgelegd.

Het verhaal wordt vooraf gegaan door een voorwoord van Sir Michael Morpurgo, met het krachtige statement:
"Je weet niet wat oorlog is" - tenzij je het zelf hebt meegemaakt.
Sir Michael Morpurgo is zelf geboren in de 2de wereldoorlog en geeft aan dat oorlog nog generaties later impact kan hebben op mensen.

De originele titel van het boek is "You don't know what war is".
Ik vind dat een titel met een impact, helaas heeft de uitgever een andere keuze gemaakt voor de Nederlandse versie.

Het verhaal van Yeva begint bij haar twaalfde verjaardag. Je leert een meisje kennen dat plezier heeft in het leven, geniet van haar vrienden en school. Ze is een artistiek meisje en geniet van haar verjaardagsfeestje bij de bowlingbaan.

En dan valt Rusland Oekraïne binnen......
We volgen nu Yeva, samen met haar oma, die moet schuilen voor de raketten en op de vlucht slaat voor de
verschrikkingen van de oorlog.

Naast het verhaal van Yeva, wordt elke dag (hoofdstuk) vooraf gegaan door titels van krantenartikelen van die dag. Dit geeft extra duiding aan de razendsnelle ontwikkelingen van de oorlog.

Dagboekstukken van Yeva worden afgewisseld met app-berichten tussen Yeva en haar leeftijdsgenoten.
Dit geeft een eigentijds beeld van hoe kinderen de oorlog ervaren.

Ook zijn er foto's toegevoegd van Yeva en haar familie. Maar ook foto's van de vernietiging van de oorlog en de vlucht. De zwart-wit foto's zijn een extra toevoeging aan het verhaal. Ik had ze echter liever in kleur gezien.

Er staan ook mooie plattegronden in het boek, waarbij helaas bij een plattegrond de nummers op de kaart ontbreken.

Er zijn de nodige voetnoten aanwezig in het boek, die extra duiding geven. Ze staan echter achterin het boek, waardoor je constant van het verhaal naar het eind van het boek bladert. Ik had liever de voetnoten onderaan de pagina's gezien.

Het verhaal van Yeva is erg vlot geschreven, zoals het hoort bij een 12-jarige.
Het verhaal laat zien hoe je leven van de een op de andere dag drastisch kan veranderen.
De verschrikkingen van de oorlog worden afgewisseld door de kinderlijke onschuld.
Hoe kinderen toch mooie en positieve dingen blijven zien, in tijd van oorlog.

Het boek wordt afgesloten met de verhalen van de leeftijdsgenootjes van Yeva. Ieder met hun eigen verhaal, waarbij de een vlucht, de ander zich schuil houdt en waarbij de ander een familielid aan het front heeft vechten. Verschillende mensen in dezelfde oorlog, maar met andere ervaringen.

Vanwege de kleine minpuntjes, beoordeel ik het boek met 4 sterren.

Meer recensies van AndreaWillems