Wat komt er na de ‘onttovering’?
De teaser op de kaft – ‘Een verdwijning verscheurt een vriendinnengroep. Één van hen gaat op zoek naar de waarheid.’ – en de aanduiding ‘roman’ maakten me meteen nieuwsgierig naar hoe de genres thriller en roman zich in dit boek zouden vermengen.
In korte, snedige hoofdstukken neemt het verhaal je mee door de ogen van verschillende personages, waaronder een mysterieuze, anonieme verteller. Het mysterie rond de verdwijning van de tiener Sarah wordt langzaam ontrafeld. Het vermoeden dat niet alles is wat het lijkt, geeft het verhaal een echte thriller-vibe.
Terwijl je stukje bij beetje ontdekt wat er met Sarah is gebeurd, word je ook aan het denken gezet over verschillende thema’s. De manier waarop vrouwen soms met elkaar omgaan wanneer er mannen in het spel zijn, gevoed door illusies over de 'Liefde' (met een hoofdletter L), is niet altijd even fraai. Toch is er ook een lichtpuntje: "Als we allemaal behekst zijn, dan hoeven we de betovering alleen maar te verbreken", zegt de eigenzinnige, intelligente Morgane.
Zouden solidaire vrouwenvriendschappen de norm kunnen worden als we de door de maatschappij ingeprente beelden achter ons laten?
Met haar verfrissende schrijfstijl slaagt Marie Vareille erin om een verhaal te creëren dat zowel thriller als romanliefhebbers zal aanspreken. De combinatie van spanning en diepgang maakt het boek tot een boeiende leeservaring. Ik heb het zelf als cadeau gegeven aan een vriendin die van thrillers houdt, om haar niet alleen kennis te laten maken met het genre roman, maar ook met een andere kijk op vrouwenvriendschappen.