Meer dan 5,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Andere kamers, maar de deuren kunnen geopend worden

Het kan niet aan jarenlange levenservaring te danken zijn dat Bram de Ridder (1985) de karakters in zijn verhalen zo levensecht uitbeeldt. Daarvoor is hij eenvoudigweg te jong. Zijn diepe inzicht in wat mensen tot iets beweegt of waardoor zij zich zus of zo gedragen, komt ongetwijfeld uit een andere bron: De Ridder is socioloog en arts in opleiding tot psychiater. Dat hij verstand van zaken heeft, is in alle verhalen overduidelijk te merken. Bij bijna alle verhalen zal de lezer zich erover verbazen hoe goed een zo jonge schrijver zich kan inleven in de gevoelens van de personages. Dat dwingt respect af!

Het boek Andere kamers bevat twintig verhalen waarvan er enkele eerder verschenen zijn in onder andere Tirade en De Brakke Hond. De verhalen hebben een prettige lengte, zó dat je er een kan lezen voor het slapengaan of tijdens een korte rit in het openbaar vervoer. Stuk voor stuk worden ze bevolkt door personages die herkenbaar zijn en die zich op hun eigen manier staande proberen te houden in de wereld waarin zij leven. Het is niet per se zo dat die wereld hen slecht behandeld heeft. Sommige personages hebben gewoon ergens een ‘wond’ opgelopen, zoals de twee bejaarde zussen in het verhaal ‘Snorremans’. Het is een paar dagen voor de sterfdag van hun vader. Ada zit nog bij te komen van haar val in de vijver en belt haar zus. Het gesprek verloopt nogal stroef. Wanneer de zus zegt dat zij “door veel eenzaamheid en pijn” gaat, zegt Ada dat ook zij eenzaamheid voelt, “als eindeloos gure winterwind in je borststreek.” (Prachtige vergelijking!) Terwijl Ada haar zus probeert te helpen door te zeggen dat “bidden heelt”, wil de zus Ada wakker schudden: 

“’Bidden tot een god die niet bestaat en de werkelijkheid die wel bestaat ontkennen. Snorremans [hun vader] heeft ons misbruikt, zussie.’ (…) ‘Jouw tuin lijkt op die van onze ouders, met de vijver en de moestuin en de rozenstruik ertussenin.’ (…) ‘Dit is jouw manier om te voelen alsof alles goed is. Jouw huis is als ons ouders huis. Jij schrijft je verleden over met een gelijkende versie, maar dan zonder Snorremans, behalve rustig in een lijstje aan de muur, en dan lijkt het alsof het niet heeft plaatsgevonden.’” 

En ja, ze spreken toch weer af om samen naar het graf van hun vader te gaan. In andere verhalen is het de ouderdom die genadeloos toeslaat, zoals in ‘Post-its’ en ‘Maumivu’, of er is sprake van stomme pech, er zit al dan niet tijdelijk iets niet goed bij sommigen vanbinnen, in ‘Klooster’ of ‘Ochtend’ bijvoorbeeld.

In bijna alle verhalen laten de personages wanneer ze het het moeilijkst hebben, de ander dichterbij komen en de ander doet zijn best de helpende hand te bieden. Maar eenzaamheid en gebrek aan contact blijven desondanks voelbaar, twee zaken die mooi gevisualiseerd zijn op de cover van het boek.

Naast de hierboven genoemde verhalen zijn er nog een paar die eruit springen omdat ook deze een gevoelige snaar bij de lezer zullen raken. Het openingsverhaal is er zo een. Een grote stoere kerel, Bonk, verontschuldigt zich bij een vroeger jeugdvriendje van zijn zoon voor zijn gedrag jegens zijn zoon toen deze jong was. Een paar dagen later vindt men Bonk dood. Verder de verhalen ‘Mist’, ‘Haar gezicht’, ‘Klooster (II)’ en ‘Gebreken’.

Los van een zin als “Opa stond ons buiten de poort van school op te wachten, met zijn beige jas, rode sjaal en zijn dikke buik,” is De Ridder er niet op uit om de lezer te laten lachen. De stijl die hij hanteert is prettig leesbaar en verzorgd, maar zonder nadrukkelijk opvallende stijlmiddelen die zouden kunnen afleiden van de inhoud van de verhalen. Want daar draait het om in deze bundel die van harte wordt aangeraden.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Angèle van Baalen

Gesponsord

Een diepgravend onderzoek naar de meest mysterieuze politieke moord van de 20e eeuw, die op de Amerikaanse president John F. Kennedy.

Een indringend verhaal op het scherp van de snede, vanuit de belevingswereld van de strafrechtadvocate die als slachtoffer moet strijden voor een eerlijke behandeling onder het recht waar ze altijd in heeft geloofd.

Hetzelfde boek lezen brengt mensen samen: je hebt direct iets om over te praten! Daarom lezen we in november met heel Nederland 'Joe Speedboot' van Tommy Wieringa. Je haalt het boek gratis op bij je bibliotheek.

'Bevreemdend, mysterieus en ongelofelijk. Esther Gerritsen maakt het onbereikbare perspectief herkenbaar.' – Jury Boekenbon Literatuurprijs 2024 over Gebied 19

Nieuwe, prachtige roman van dé literaire stem uit Ierland, Sally Rooney.

Dog Man is terug met een spannend nieuw avontuur! Een stinkdier zorgt voor een groot drama: Dog Man ruikt verschrikkelijk

Een radicaal eerlijk en aangrijpend onderzoek van een dochter die niet alleen de moeizame relatie met haar moeder probeert te begrijpen, maar ook de verstoorde relatie tot haar eigen lichaam.

Speurend naar eeuwenoude ruïnes en kastelen, objecten en kunstwerken, reisroutes en slagvelden slalomt Bart Van Loo door de Lage Landen.

Een nieuwe Baantjer is altijd een goed cadeau! Op een voorjaarsochtend wordt het lichaam van Ron Doomerik aangetroffen in zijn appartement aan de Amsterdamse Houtkade. Er steekt een mes in zijn rug. 

Een magische reis naar Fantasia is een nieuwe versie van het avontuur Lang Leve Fantasia van Geronimo Stilton met extra veel avontuur en veel meer illustraties. Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Een betoverend cadeauboek, met linnen omslag, poëtisch vertaald door Imme Dros.

De manga over een avontuurlijke eenhoorn voor 9+. Unico's liefde heeft Venus en haar handlanger Byron wakker gemaakt, die hen allebei willen vernietigen!

De uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis. Een schitterend halfland van angst en hoop, ingeklemd tussen hoge dijken, waar alles permanent verandert en niets is wat het lijkt.

Meester Jesper gaat op schoolkamp met de kinderen uit groep 8. De directeur, mevrouw Azijnvijver, heeft één strenge eis: geen telefoons mee op kamp.

Meester Mark verzamelde de allerleukte taalfoutjes en kinderlogica over feesten en feestjes: van verjaardag tot kerst, en van sint tot de geboorte van een baby.

Op zoek naar avontuur en de waarheid over haar moeder, wordt Cato meegesleurd op een gevaarlijke reis door tijd en herinneringen - Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

Een zeer vooraanstaand forensisch antropoloog claimt dat in het kunstwerk gebruik is gemaakt van een menselijk bot.

Diep verscholen in de Appalachen ligt de McAlpine Lodge, waar Will en Sara hun huwelijksreis doorbrengen. Het resort is een afgelegen paradijs op aarde, behalve dan dat iedereen er liegt.

Het langverwachte vervolg op Koninkrijk. Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Vergeet wat je weet over het continent Afrika. Zeinab Badawi duikt in het verleden van haar geboortecontinent, de geboorteplek van de mensheid.

Waar we onze kinderen in de fysieke wereld steeds meer overbeschermen, laten we hen in de digitale wereld vogelvrij – met desastreuze gevolgen voor hun mentale welzijn.

In dit derde deel van 'De memoires van Abel Sikkink' zien we Parijs en het grillige Europa van de tweede helft van de negentiende eeuw.

De ineenstorting van welvaartsstaten, supercyclonen, megadroogtes, extreemrechts extremisme, ongebreidelde virussen, energietekorten, cyberaanvallen: de mensheid beweegt zich richting een tijdperk van permanente crisis.

Dit boek wijst de weg naar een energieker leven. Je wakkert het vuur in je leven weer aan!