Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Hoe moeilijk het is om Joods erfgoed terug te krijgen

Angèle van Baalen 17 februari 2022

Vijfenzeventig jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog leveren Joodse erfgenamen nog steeds strijd om te krijgen wat hun toekomt en tegelijkertijd eigenen anderen zich gemakkelijk goederen toe die hun niet toekomen of zijn niet genegen die af te staan. Dit is wat duidelijk naar voren komt in De nalatenschap van Menachem Kaiser (1985).

Menachem Kaiser wordt acht jaar na de dood van zijn grootvader geboren. Het enige dat hij van zijn vader over zijn opa vernomen heeft, is dat hij Holocaustoverlevende is en na de oorlog verhuisd is naar Amerika, waar hij in 1977 overleed. Lange tijd was Menachem tevreden met deze kennis over zijn grootvader, totdat hij in 2010 in Polen was en spontaan besloot de geboortestad van zijn grootvader te bezoeken. Deze kwam uit Sosnowiec, een grote, grauwe stad in Silezië, dat ooit behoorde tot Duitsland en na 1945 toegewezen was aan Polen. Pas veel later wilde de schrijver iets van zijn grootvader ‘vangen’ en ging zodoende op zoek naar het pand dat deze twintig jaar lang, zonder succes, geprobeerd had terug te vorderen.

Kaiser schrijft boeiend over zijn eigen ervaringen bij het terugvorderen van dit familiebezit. Als lezer voel je zijn emoties, zoals zijn verlegenheid met de situatie wanneer hij aanbelt bij het bewuste pand en gesprekken aangaat met de bewoners zonder zijn motieven duidelijk te maken. Er is frustratie over het juridische gevecht met de Poolse autoriteiten en er is verontwaardiging als blijkt dat allereerst bewezen moet worden dat andere familieleden overleden zijn, die als ze de Holocaust overleefd zouden hebben, minstens 108 jaar oud moeten zijn!

Had Kaiser alleen geschreven over ‘zijn’ jacht naar het familiebezit – die bij verschijnen van dit boek nog niet is afgesloten – dan was dit misschien het zoveelste, bekend klinkende verhaal geweest over het terugvorderen van in de oorlog geroofde bezittingen. Dit boek biedt meer: een bijzondere verhaallijn die de schrijver invoegt in zijn eigen verhaal is die van de zogenoemde explorateurs. Na zijn kennismaking met hen wordt hij in hun groep opgenomen, zelfs bijna als een held gezien omdat zij in hem de kleinzoon zien van Abraham Kajzer; diens boek Za Drutami Smierci is voor explorateurs hét handboek bij hun jacht naar alles wat in de Tweede Wereldoorlog geroofd en verstopt is. De weliswaar moeizaam verlopende gesprekken met hen hebben een interessant verhaal opgeleverd over hun grenzeloze passie, hun onderzoekingen, hun vondsten en complottheorieën. De beschrijving van hun drankfeesten die hij noodgedwongen bijwoont, voegt helaas niets waardevols toe.

Vanzelf diende zich een volgende verhaallijn aan, die van het boek van Abraham Kajzer. Dit blijkt een dagboek te zijn dat hij bijgehouden heeft tijdens zijn verblijf in de concentratiekampen en na zijn geslaagde vluchtpoging. De fragmenten uit dit dagboek van de volle neef van zijn grootvader lezen als een roman en zijn aangrijpend.

In Menachems boek wisselen deze verhaallijnen elkaar af, niet alsof ze op zichzelf bestaan, maar steeds zó dat de onderlinge verwevenheid duidelijk zichtbaar is. De auteur voelt feilloos aan wanneer hij het onderwerp van de ene verhaallijn even moet laten rusten. De hoofdstukken hebben een prettige lengte. Het zou handig geweest zijn als het kaartje van de geografische ligging van Silezië vooraan in het boek geplaatst was én er een verklaring van Joodse termen was.

De schrijfstijl van de auteur is verzorgd en goed leesbaar; waar spreektaal vereist is, gaat hij daar vloeiend op over, waar een beschouwing gegeven wordt is het taalgebruik aangepast, evenals waar hij met zijn frustraties worstelt. De uitstekende vertaling is van de hand van Fred Hendriks.

De nalatenschap is een boeiende, goed geschreven mix van een jarenlange queeste en van het speurwerk van explorateurs; het geeft inzage in het gemankeerde rechtssysteem van Polen en het bevat ontroerende dagboekfragmenten van Abraham Kajzer, die in tegenstelling tot de grootvader van Menachem meer van zichzelf heeft nagelaten.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Angèle van Baalen

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur