Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Tonio Tygo Tasha

Een boek lezen dat ontstaan is uit onbeschrijflijk groot verdriet zou iets voyeuristisch kunnen hebben, je wordt immers deelgenoot van iemands diepste gemoedsaandoeningen. Aan de andere kant is het een geruststellende gedachte dat wie schrijft over zijn meest intieme gevoelens en daarmee naar buiten komt, die gevoelens ook wil delen met de lezer. Mirjam Rotenstreich (1959) is daar heel duidelijk over: “Als mijn eigen opdrachtgever dacht ik vrij te zijn in wat en waarover ik schreef. Helaas ging ik, zoals bij alles, gebukt onder de onherroepelijke afwezigheid van Tonio in mijn leven. Mijn overleden zoon sloop, zonder dat ik dat kon tegenhouden, dan ook vaak mijn blogs binnen. Op den duur begon ik dat rechtstreekse schrijven over hem als te opdringerig en tegelijkertijd als te vrijblijvend te ervaren.”  

Schrijfster Mirjam Rotenstreich is getrouwd met A.F.Th. van der Heijden, die in 2011 de requiemroman Tonio – hun enige zoon overleed op 23 mei 2010 ten gevolge van een ongeluk – publiceerde. Daarmee wilde Adri, zo schreef Mirjam, hun zoon Tonio een stem geven over het graf heen. Nu heeft Tonio dankzij zijn moeder met TONIO’S BLIK. EEN FOTO-MEMOIR. Focus op zijn katten ook ‘een gezicht over het graf heen’ gekregen.  

Tonio’s Noorse boskatten en de eindeloze hoeveelheid foto’s die Tonio gemaakt had, leken Rotenstreich als vanzelf te leiden naar de vraag “wat zeiden die foto’s over Tonio zelf?” Om een antwoord te krijgen op die vraag wachtte haar de helse klus om door al Tonio’s fotobestanden te gaan. Zij zag heel veel schitterende, ontroerende en ook melige foto’s van de katten, maar het belangrijkste was dat zij ze zag via zijn ogen. Zo liet Tonio bij haar dit verhaal ontstaan en tevens de structuur ervan die zij eerder bij haar blogs miste.  

Alles aan dit fraai uitgegeven boek ademt liefde: het papier dat van mooie kwaliteit is, de foto’s die prachtig zijn en het grote talent van Tonio laten zien (wie nog geen kattenliefhebber was, wordt dat bij het zien van deze portretten onmiddellijk), Rotenstreichs begeleidende tekst in mooi verzorgd proza en de vormgeving met de juiste balans tussen foto’s en tekst. In vier delen, aan de hand van kattenfoto’s, ontwikkelt zich als het ware voor de ogen van de lezer een film van een vader, moeder en zoon die intens veel om elkaar geven en hun grote liefde voor katten gemeen hebben.  

Vóór Tonio waren er de cyperse poezen Baaffie en Cypri. Tonio zelf was helemaal weg van Noorse boskatten. Toen hij mocht kiezen wilde hij in elk geval óók een rode knuffelkater. En dus deden twee Noorse boskatten hun intrede: Tasha, de grijze poes en Tygo de rode kater. Na Tonio’s overlijden heeft de schrijfster de twaalf jaar oude Tygo, zeer verzwakt door een slopende ziekte, moeten laten inslapen:

“Ik moest hem laten inslapen. Wat het extra zwaar maakte: Tygo vormde niet alleen, net als Tasha, een directe verbinding voor mij met Tonio – Tygo was ook Tonio’s lieveling geweest, en omgekeerd gold hetzelfde. Tygo wist bovendien dat Tonio mijn lieveling geweest was. Niet voor niets had hij na Tonio’s dood een halfjaar lang ’s nachts op mijn kussen met zijn neusje tegen mijn gezicht aan geslapen: om te troosten en getroost te worden. Als Tygo stierf, stierf er ook iemand die het verdriet met me deelde.”  


Rotenstreich deelt in dit boek niet alleen haar intense verdriet, maar ook de mooie herinneringen aan haar zoon, en zijn mooiste foto’s. Het is het rijk geïllustreerde verhaal geworden van een grote liefde van een moeder voor haar zoon, en van hun gemeenschappelijke liefde voor katten.  

Als het tweede gedeelte van het gezegde ‘gedeelde vreugd, dubbele vreugd; gedeelde smart, halve smart’ ook opgaat, vindt Mirjam Rotenstreich wellicht enige troost in de wetenschap dat het vast en zeker door zeer velen gelezen zal worden.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Angèle van Baalen

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur