Digitale oorlog fictie of werkelijkheid?
De proloog begint veelbelovend met een spannende setting. Er is duidelijk iets mis in het datasysteem en je wil als lezer weten wat er aan de hand is. Dit nodigt gelijk uit naar meer.
Het verhaal begint met Daniel Hudson die de eerste hack ontdekt. Het kost hem veel moeite om zijn baas te overtuigen van zijn gelijk en om het juiste te doen. Hij komt erachter dat zijn collega de schuldige is, maar dit blijkt onder dwang te zijn. Door bedreiging van zijn familie, heeft zijn collega geen andere keuze gehad.
De eerste twee hoofdstukken zijn gevuld met veel beschrijvingen, wat het tempo in het verhaal vertraagd. Het is jammer dat Daniel later in het verhaal niet meer voorkomt, net zoals zijn collega die opgepakt is. Vanaf hoofdstuk 3 begint het verhaal echt op gang te komen.
Dataverraad wordt vanuit verschillende personages verteld, dit kan soms verwarrend zijn omdat je even moet wennen wie nu de verteller is. Maar als ik moet kiezen wie de belangrijkste in het verhaal is, dan is dit Elena Moreau. Zij wordt slachtoffer van identiteitsroof. Het gevolg van een hack en uiteindelijk blijkt dit een wereldwijd probleem te zijn dat zelfs de verkiezingen van Amerika beïnvloed. Samen met Jack VanderMarc probeert ze de hackers achter deze digitale oorlog te ontmaskeren. Een reis die hun van Berlijn, naar Dubai, naar New York brengt. Ze krijgen de hulp van Sophie de CEO van Globetech en de journaliste Sophia. Zeker in het begin van het verhaal is het even wennen aan de verschillende personages, maar op een gegeven moment weet je wie wie is.
Het is jammer dat sommige delen van het verhaal wat lang zijn met beschrijvingen, dit haalt de vaart uit het verhaal. Toch is het spannend genoeg om verder te lezen. Je wil graag weten hoe verder gaat met Elena, Jack en de rest. Het verhaal eindigt met voorbeelden van hacks die zich echt hebben afgespeeld. Ook al dit verhaal fictie, grote hacks zijn helaas wel realiteit.