Meer dan 5,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Worsteling met een land dat leeft en letterlijk bezield is

Angèle van Baalen 09 oktober 2017

Als je zó kunt schrijven dat een lezer tot drie keer toe zowel de achterflap als de noot van de auteur aandachtig doorleest omdat hij er stellig van overtuigd is dat hij non-fictie leest - zo waarachtig komen de gebeurtenissen hem voor -, dan mag je met recht een bestsellerauteur genoemd worden. Het betreft de getalenteerde Eowyn Ivey, van wie in 2012 The Snow Child (Kind van sneeuw) verscheen, waarin de scheidslijn tussen fictie en realiteit ook niet altijd duidelijk was. De schrijfster, geboren en getogen in Alaska, laat in haar boeken duidelijk voelen hoezeer zij haar land liefheeft, met alles wat het te bieden heeft aan ruigheid, sneeuwstormen, ijs en gletsjers, canyons en stroomversnellingen, maar ook berghellingen en dalen met naaldbomen, en het licht dat in de zomer van geen wijken weet, de wereld van de dieren en van de magie. Na het succes van The Snow Child volgde in 2016 To the Bright Edge of the World, dat onlangs verscheen als Aan de schitterende rand van de wereld, mooi vertaald door Lidwien Biekmann en Koos Mebius.

7 januari 1885 wordt luitenant-kolonel Allen Forrester, net getrouwd met de veel jongere Sophie, belast met de leiding over een verkenningsmissie stroomopwaarts langs de rivier de Wolverine in Alaska.

“Het beoogde doel is het in kaart brengen van het Territorium en informatie te verzamelen met betrekking tot de inlandse stammen, opdat er in de toekomst zo nodig kan worden opgetreden bij ernstige schermutselingen (…).”


Natuurliefhebster Sophie zou haar man tot aan de monding van de Wolverine vergezellen. Wanneer zij echter vlak voor vertrek zwanger blijkt te zijn, krijgt zij volledige rust voorgeschreven en blijft achter waar Allen gestationeerd is, in Vancouver Barracks. Slimme verteltechnische truc van de schrijfster, want hierdoor wordt het mogelijk dagboeken in de roman te introduceren: beide echtelieden houden voor de ander een dagboek bij. Dat van de kolonel heeft veel weg van een avonturenroman. We volgen hem en de weinige andere expeditieleden op hun barre tocht. Ze moeten sneeuwstormen trotseren, vallend gesteente ontwijken, waden door ijskoud water, afwachten hoe indianen op hen reageren; ze lijden honger en krijgen te maken met onverklaarbare gebeurtenissen, zoals de geboorte van een mensenkind uit de wortels van een boom. Veel hinder ondervinden ze van de Oude Man, door de inlanders in hun taal de Man Die Met Zwarte Vleugels Vliegt genoemd.

“Ik hou het voor onmogelijk dat de Indianen werkelijk geloven dat hij kan vliegen of kogels die hem geraakt hebben kan uitspugen. (…) Ik wil in dit verband wel toegeven dat dat beeld van hem, ineengedoken daar boven in die boom, me zeer is bijgebleven.”


Tegelijkertijd houdt de eigenzinnige Sophie, bij wier huis regelmatig een raaf met een manke poot verschijnt, zich staande tegenover de opdringerige vrouwen van de andere officieren, kampt zij met een problematische zwangerschap en legt zich toe op fotograferen. Wat betreft spanning doet haar dagboek nauwelijks onder voor dat van de kolonel.

Deze twee dagboeken, vergezeld van brieven van Allen en Sophie, officiële verslagen van Allen, stukjes uit de krant, verder illustraties en beschrijvingen van voorwerpen en voetafdrukken, authentieke foto’s, deze interessante verzameling wordt door de hoogbejaarde Walt Forrester – Allen is zijn oudoom - gestuurd naar de jonge directeur Josh Sloan van het Historisch Museum Alpine in Alaska. Sloan raakt wanneer hij de moeilijk te ontcijferen dagboeken transcribeert, en alles digitaliseert, steeds enthousiaster over het materiaal. De aanvankelijk stijve correspondentie tussen Walt en Josh wordt steeds losser en warmer.

Eowyn Ivey heeft ieder personage een eigen schrijfstijl meegegeven; in de paar brieven van Sophie en Allen is hun grote liefde voor elkaar bijna tastbaar. Elke brief of dagboekaantekening legt steeds iets meer bloot van de karakters van de hoofd- en bijpersonages. Dat er meerdere verhaallijnen naast elkaar en door elkaar lopen is geen enkel probleem, integendeel, juist deze mix zorgt voor een boeiende afwisseling en houdt de lezer tot het einde toe in spanning.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Angèle van Baalen

Gesponsord

Een indringend verhaal op het scherp van de snede, vanuit de belevingswereld van de strafrechtadvocate die als slachtoffer moet strijden voor een eerlijke behandeling onder het recht waar ze altijd in heeft geloofd.

Hetzelfde boek lezen brengt mensen samen: je hebt direct iets om over te praten! Daarom lezen we in november met heel Nederland 'Joe Speedboot' van Tommy Wieringa. Je haalt het boek gratis op bij je bibliotheek.

'Bevreemdend, mysterieus en ongelofelijk. Esther Gerritsen maakt het onbereikbare perspectief herkenbaar.' – Jury Boekenbon Literatuurprijs 2024 over Gebied 19

Nieuwe, prachtige roman van dé literaire stem uit Ierland, Sally Rooney.

Dog Man is terug met een spannend nieuw avontuur! Een stinkdier zorgt voor een groot drama: Dog Man ruikt verschrikkelijk

Een radicaal eerlijk en aangrijpend onderzoek van een dochter die niet alleen de moeizame relatie met haar moeder probeert te begrijpen, maar ook de verstoorde relatie tot haar eigen lichaam.

Speurend naar eeuwenoude ruïnes en kastelen, objecten en kunstwerken, reisroutes en slagvelden slalomt Bart Van Loo door de Lage Landen.

Een nieuwe Baantjer is altijd een goed cadeau! Op een voorjaarsochtend wordt het lichaam van Ron Doomerik aangetroffen in zijn appartement aan de Amsterdamse Houtkade. Er steekt een mes in zijn rug. 

Een magische reis naar Fantasia is een nieuwe versie van het avontuur Lang Leve Fantasia van Geronimo Stilton met extra veel avontuur en veel meer illustraties. Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Een betoverend cadeauboek, met linnen omslag, poëtisch vertaald door Imme Dros.

De manga over een avontuurlijke eenhoorn voor 9+. Unico's liefde heeft Venus en haar handlanger Byron wakker gemaakt, die hen allebei willen vernietigen!

De uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis. Een schitterend halfland van angst en hoop, ingeklemd tussen hoge dijken, waar alles permanent verandert en niets is wat het lijkt.

Meester Jesper gaat op schoolkamp met de kinderen uit groep 8. De directeur, mevrouw Azijnvijver, heeft één strenge eis: geen telefoons mee op kamp.

Meester Mark verzamelde de allerleukte taalfoutjes en kinderlogica over feesten en feestjes: van verjaardag tot kerst, en van sint tot de geboorte van een baby.

Op zoek naar avontuur en de waarheid over haar moeder, wordt Cato meegesleurd op een gevaarlijke reis door tijd en herinneringen - Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

Een zeer vooraanstaand forensisch antropoloog claimt dat in het kunstwerk gebruik is gemaakt van een menselijk bot.

Diep verscholen in de Appalachen ligt de McAlpine Lodge, waar Will en Sara hun huwelijksreis doorbrengen. Het resort is een afgelegen paradijs op aarde, behalve dan dat iedereen er liegt.

Het langverwachte vervolg op Koninkrijk. Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Vergeet wat je weet over het continent Afrika. Zeinab Badawi duikt in het verleden van haar geboortecontinent, de geboorteplek van de mensheid.

Waar we onze kinderen in de fysieke wereld steeds meer overbeschermen, laten we hen in de digitale wereld vogelvrij – met desastreuze gevolgen voor hun mentale welzijn.

In dit derde deel van 'De memoires van Abel Sikkink' zien we Parijs en het grillige Europa van de tweede helft van de negentiende eeuw.

De ineenstorting van welvaartsstaten, supercyclonen, megadroogtes, extreemrechts extremisme, ongebreidelde virussen, energietekorten, cyberaanvallen: de mensheid beweegt zich richting een tijdperk van permanente crisis.

Dit boek wijst de weg naar een energieker leven. Je wakkert het vuur in je leven weer aan!