Aanrader om de jeugd aan het lezen te krijgen!

aninaleest 24 augustus 2023
De boeken van Dav Pilkey zijn in iedere schoolbibliotheek en boekhandel te vinden en nemen momenteel een prominente plek binnen de jeugdboeken in. Maar zijn deze boeken de hype waard? Ik besloot een willekeurig deel van ‘Dog Man’ op te pakken en na een uurtje, want zo snel lees je dit (strip)boek wel uit, begreep ik plotseling veel beter waarom deze boeken zo populair zijn!

Dog Man is een combinatie van een politieagent en een hond. Dit maakt dat Dog Man heel goed boeven kan vangen, maar ook achter eekhoorntjes aanrent als deze voorbijkomen. Samen met Kleine Karel en A2-HD werkt Dog Man aan het veiliger maken van de wereld. Ditmaal vecht Dog Man tegen kat Karel en drie andere schurken, waarbij schurk Karel de kans krijgt om te veranderen. Maar of hij uiteindelijk voor het goede kiest…?

Mocht je deze boeken niet kennen: het zijn een soort stripboeken in hardcover-uitvoering. Er is geen sprake van pagina’s met uitsluitend tekst, maar het gehele verhaal wordt verteld aan de hand van tekeningen. Hierdoor vlieg je door het boek heen en heb je, als gevorderde lezer, het boek zo uit.
De illustraties zijn volledig in kleur en spreken zeker tot de verbeelding. De aantrekkelijke tekeningen maken het boek leuk om te zien en zal de jeugd zeker aanspreken.

Het verhaal zelf zat verrassend goed in elkaar en las fijn weg. Er zit echt een fijne opbouw in het verhaal en hoewel sommige gebeurtenissen wat overdreven zijn of in herhaling vervallen, leest het avontuur van Dog Man goed weg. Zeker weten dat je na dit boek veel ‘klop klop’-grapjes kunt verwachten van je kinderen/leerlingen ;)

Op de vraag voor welke leeftijdscategorie dit boek is, kan ik geen precies antwoord geven. De hoofdlijnen van het verhaal zijn geschikt voor jonge kinderen vanaf ongeveer groep 4. Ook de ‘omsla-no-scoop’ zal vooral voor deze doelgroep als leuk ervaren worden. Er zit echter ook een diepere laag in het verhaal en bovendien is het taalgebruik niet altijd even eenvoudig, waardoor ik het boek ook voor oudere lezers (bovenbouw) nog best interessant acht.
Het verhaal van ‘Dog Man en de vlooienkoning’ is losjes (deels) gebaseerd op ‘Lord of the flies’ wat het dan wel weer erg leuk maakt om dit boek als volwassene te lezen.

Het verhaal zit bomvol humor en tovert een glimlach op je gezicht. De bonus-content achterin is erg leuk en laat Dog Man en zijn vrienden nog verder tot leven komen. Ik snap de hype van deze boeken dus zeker wel en ga zeker meer boeken van Dav Pilkey oppakken!

Meer recensies van aninaleest