Wraak

Anita 31 oktober 2024
Twee dagen na haar vrijgezellenfeest wordt zigeunermeisje Susana Macaya vermoord teruggevonden. Een made kruipt uit haar oogkas.
In een tweede verhaallijn zit een jongetje eenzaam in gruwelijke en mensonterende omstandigheden opgesloten. Bij elke passage lijkt zijn dood steeds meer nabij.
Elena Blanco en haar BAC-team voor moeilijk oplosbare zaken worden belast met de moord op Susana. Bizar toch dat zij op dezelfde manier van het leven werd beroofd als haar zus Lara zeven jaar eerder? Lara’s moordenaar zit toch opgesloten? De manier waarop de twee zussen om het leven werden gebracht zou kokhalzende tere maagjes tot diëten kunnen doen besluiten.
Elena is een complex personage. Enerzijds leidt ze een speciaal opgeleid team, anderzijds rijdt ze rond in een rode Lada en spendeert ze vele avonden in een karaokebar waar ze liedjes playbackt van haar grote idool Mina Mazzini; ze verstouwt liters grappa en torst een groot verdriet dat geruime tijd onbenoemd blijft. Dit maakt meteen deel uit van de derde verhaallijn.
‘De zigeunerbruid’ leest vlot. De plot wordt stevig en waterdicht opgebouwd. De auteurs (ze zijn met 3) tonen zich uitstekende stuurmannen: ze zaaien meer dan eens twijfel, zetten de lezer op het ene been, dan weer op het andere … Het is allemaal vrij geloofwaardig en het pad lijkt minutieus en goed van te voren uitgestippeld. En toch … ik had vrij snel door hoe één en ander in elkaar zit.
Echt spannend wordt het niet; bij momenten wel misselijkmakend en gruwelijk: de beelden van de krioelende maden zijn echt méér dan beeldend. Het signatuur van de dader is dus best origineel te noemen. Het spreekt voor de auteurs dat ze dit niet tot in den treure hebben uitgemolken. In dit eerste deel van de Spaanse thrillerreeks gaat de aandacht vooral naar de onderzoeksdaden verricht door Elena en haar special team, de voorstelling van het complexe personage dat Elena is en haar persoonlijke zeer verdrietige verhaal. De vooroordelen omtrent zigeuners, hun levenswijze en manieren om de kost te verdienen komen sporadisch aan bod.
Hoewel het plot van ‘De zigeunerbruid’ degelijk is opgebouwd; cliffhangers nieuwsgierig maken en aansporen tot verder lezen; de modus operandi origineel is en de krioelende maden afschuw opwekken, had ik me op meer en wreder ‘verheugd’, daar in Madrid. Ligt het aan mij? Allicht wel.
3.5*

Meer recensies van Anita