Prachtige roman over de kracht van vriendschap en sterke familiebanden, overleven in verschrikkelijke omstandigheden en hopen op een betere toekomst

Anita 06 maart 2025
Sommige boeken lees je toch lekkerder in het Nederlands en ik ben blij dat ik op de vertaling gewacht heb van Karissa Chen’s prachtige roman over de kracht van vriendschap en sterke familiebanden, overleven in verschrikkelijke omstandigheden en hopen op een betere toekomst.

Het verhaal in het kort:

In haar woonplaats Shanghai leert Suchi de ietwat schuchtere en verlegen Haiwen kennen. Hij is gek op muziek en zijn viool, waar hij urenlang op oefent in de hoop ooit aan het conservatorium te kunnen studeren. Hun vriendschap bloeit op tot liefde, totdat Haiwen besluit in plaats van zijn broer het leger in te gaan zodat hij thuis kan blijven bij zijn zwangere vrouw. Enkele jaren later vlucht Suchi door de opkomende burgeroorlog in China met haar zus naar Hong Kong, waar haar ouders hopen dat ze een veilig leven kunnen opbouwen. Ze moeten beiden vechten voor hun toekomst en bestaan onder zware omstandigheden, zonder contact met hun familie en elkaar….
Zestig jaar later komen ze elkaar plotseling weer tegen in een Amerikaanse supermarkt. Na de eerste schok en vreugde blijkt het heel moeilijk de banden weer aan te halen omdat ze heel anders omgaan met hun verleden. Ze hebben elkaar weer terug gevonden, maar voelt dat ook zo?

Ik vond het geweldig in dit boek dat de hoofdstukken vanuit Haiwen’s perspectief terug in de tijd gaan, terwijl Suchi’s verhaal juist chronologisch verteld wordt. Uiteindelijk komen de verhaallijnen op hetzelfde punt uit halverwege het boek waar ze elkaar ook plotseling ontmoeten en je je adem even inhoudt, echt prachtig beschreven. De beschrijvingen van het snel veranderende land, het eten, en de cultuur zijn heel levendig en beeldend, waardoor je je waant in het oude China en er nog wat van opsteekt ook. De complexiteit van de burgeroorlog en de invloed hiervan op de levens van de personages wordt heel indrukwekkend beschreven. De karakters worden heel goed uitgediept, en nadat de tijdslijnen elkaar gepasseerd hebben kom je meer te weten over hoe de ander bepaalde gebeurtenissen ervaren heeft en waarom bepaalde beslissingen genomen zijn. Een heel emotioneel en educatief verhaal waar ik zeker van genoten heb!

Meer recensies van Anita

De sirenen is de nieuwe roman van bestsellerauteur Emilia Hart, een krachtig relaas over de veerkracht van vrouwen en de magie van de zee. Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub.