De Bigamist
De Bigamist is een psychologische thriller van Rona Halsall. Met een vlotte, laagdrempelige schrijfstijl en een constante stroom van onverwachte plotwendingen, is dit boek een heel toegankelijke pageturner.
Tijdens een zelfhulpgroep over rouwverwerking komt Emma in contact komt met Sam en zijn zus Faith. Emma is ervan overtuigd dat Sam een dubbelleven leidt, en dat hij degene is die haar wereld op zijn kop zet. Deze overtuiging zorgt voor een fascinerende dynamiek waarin niets is wat het lijkt. Je wordt continue op het verkeerde been gezet. Elke keer als je denkt te weten hoe het zit, komt er een nieuwe wending in het verhaal. Dit zorgt er enerzijds absoluut voor dat je door wilt lezen, maar anderzijds doet het aantal plottwists afbreuk aan het verhaal en wordt het ongeloofwaardig.
Wat ik leuk vond aan dit boek, is hoe je als lezer betrokken raakt bij de personages. Je leeft mee met Emma's verwarring en angst, en je mening over de andere personages verandert continu naarmate het verhaal vordert. Dit voegt een diepere laag toe aan de leeservaring en zorgt ervoor dat je jezelf voortdurend afvraagt wat er nu echt aan de hand is, ook als je even geen tijd hebt om te lezen.
De spanning blijft aanhouden tot de laatste pagina en het heeft een enigszins open einde. Dit biedt mogelijk aanknopingspunten voor een tweede deel. Het is in ieder geval duidelijk dat Rona Halsall een bijzonder talent heeft voor het creëren van complexe verhaallijnen en intrigerende personages. Ik plaats hierbij wel één kanttekening: het moet geen overkill worden.