Prachtig en krachtig familieportret
"Wat ben ik aan het doen?
Waarom doe ik dit?
Wie ben ik?"
"Je bent prachtig" is een intrigerend verhaal dat zich over een aantal decennia (1960-2008) uitstrekt en draait om de jongeman William Waters. William groeit op in een omgeving van stilte en verwaarlozing door zijn rouwende ouders na een tragisch verlies. Zijn redding komt door zijn talent voor basketbal, wat hem naar Chicago leidt en in contact brengt met de levendige en wijze Julia Padavano en haar drie zussen: Sylvie, Emeline en Cecelia. De zussen hebben een hechte band, elk met hun eigen persoonlijkheid. Het verhaal onthult de complexe dynamiek tussen de zussen en William, en hoe hun levens met elkaar verstrengeld raken. Terwijl William worstelt met innerlijke duisternis, brengt de liefde van de zussen hem zowel balans als onrust. Het boek verkent thema's als familiebanden, eenzaamheid, depressie, vriendschap en verzoening, en laat zien hoe het verleden altijd invloed blijft uitoefenen, ook in het leven van latere generaties.
"Het verdriet van zijn ouders [William] had hem vormgegeven, als een gletsjer die zich zwijgend door een dal voortbeweegt."
Het verhaal bevat diepere lagen en doet her en der zelfs poëtisch aan. De auteur schrijft zoals een portretschilder zijn penseel hanteert: in een prachtig bont palet geeft Napolitano kleur aan alle vreugdevolle momenten en de diepste pijnen in de levens van Rosie, Julia, Sylvie, Cecilia, Emeline en William.
"Omdat Sylvie zo goed wist wat ze niet wilde, was ze alleen. Ze was niet langer wie ze was geweest en ze was nog niet wie ze dan ook aan het worden was. Ze was dankbaar dat haar vader haar had voorbereid op dit moeilijke, eenzame moment. Dankzij hem wist ze dat ze buiten de grenzen van haar eerdere en toekomstige zelf kon bestaan, voor een poosje tenminste."
Door de verschillende perspectieven komen de personages tot leven, elk met hun eigen stem en emoties. De band tussen de zussen is ontroerend en echt en Williams worstelingen voelen authentiek aan. Het is knap hoe Ann Napolitano complexe emoties en innerlijke conflicten tot leven te brengt.
Het plot is niet alleen meeslepend, maar ook rijk aan thema's die herkenbaar kunnen zijn. Van eenzaamheid tot vriendschap, van liefde tot verlies, het boek raakt aan de kern van wat het betekent om mens te zijn. De verwijzing naar "Little Women" voegt een extra laag van betekenis toe aan het verhaal, waardoor het zowel tijdloos als hedendaags aanvoelt.
Met haar indrukwekkende schrijfstijl laat de schrijfster je volledig onderdompelen in de wereld van de familie Padavano. Het is een boek dat ik koester, dat me nog lang zal bijblijven en laten nadenken en voelen. "Je bent prachtig" is een literair juweeltje en als je houdt van diepgaande verhalen over familie, liefde en menselijke veerkracht is dit een boek dat je moet lezen en herlezen!
LS Amsterdam en @ilonaslevenbijls: bedankt voor het vooruitexemplaar en de buddyread!
Waarom doe ik dit?
Wie ben ik?"