Vooral doorlezen, dan lees je meer dan je ooit zult weten

Anja1972 23 oktober 2022
“Meer dan je ooit zult weten”, is het debuut van Katy Gutierres. Ik mocht het lezen voor de leesclub van Hebban. Het boek kreeg mij in het derde deel pas te pakken. Ik ben blij dat ik bij de leesclub zat, anders had ik het boek vast weggelegd. Maar achteraf kan ik vertellen dat het best goed in elkaar zit, zeker voor een debuut.

Het zijn eigenlijk twee verhalen:
Cassie heeft prestatiedrang in haar slecht betaalde werk en geld nodig. Ze struint het internet af naar “true crime” en plaatst dat in een blog. Zo komt ze een moord van 25 jaar geleden op het spoor. Cassie denkt er geld mee te kunnen verdienen en gaat op zoek naar de vrouw wiens ene man vermoord is door haar andere man. Cassie heeft een nare jeugd gehad en leeft nu nog met de onverwerkte gevoelens daarvan.

Dan nog het verhaal van Delores, Lore. Wat heeft zij gedaan om met twee mannen tegelijkertijd getrouwd te kunnen zijn? Hadden haar man en kinderen echt geen vermoeden dat er iets scheef zat? Hoe is het gekomen dat haar man Fabian haar 2e man Andrés kon vermoorden? Dat is tenminste het verhaal wat Cassie tegenkwam…

Het boek is opgedeeld in 3 delen en een epiloog. In alle delen komen zowel Cassie als Lore aan bod, behalve de epiloog. Lore is manipulatief, vrijgevochten en Cassie volgzaam, onzeker. Het boek is geen true crime boek, maar gaat over iemand die haar geld verdient met schrijven over true crime (Cassie). Het boek heeft mij wel geraakt, de personages worden goed uitgeschreven, met ruimte voor wat openingen, dingen om over na te denken om de spanning in het boek te houden.

Het boek verdient het om uitgelezen te worden. Er zitten mooie wendingen in het verhaal.
“Wie de geschiedenis schrijft, heeft de macht, had mijn moeder gezegd,” zegt Cassie in het boek: Ze heeft naar haar moeder geluisterd. Cassie is behalve achter de waarheid, ook voor familie opgekomen.

Het aantal sterren dat ik het boek wil geven is 3,5 maar dat kan dus niet. Mede door de lastige zinnen en soms kromme vertaling zet ik hem dus op 3 sterren. Vandaar een tip aan de uitgever/ vertaler: haal de vertaalfouten, de missers en rare vertalingen eruit.
Tip voor het tweede boek door Katie: Niet te veel bijzinnen en blabla om het verhaal heen, het leidt af en doet afbreuk aan het verhaal.

Meer recensies van Anja1972