Interessante, feministische ideeënroman

Anke Martens 19 mei 2022
Moederland van Charlotte Perkins Gilman is een ontzettend interessante, feministische ideeënroman. Gilman neemt je, door het oog van drie jongemannen die op expeditie gaan, mee naar Moederland: een land waar alleen vrouwen wonen, die in harmonie samenleven. Door het ontbreken van mannen is er een gemeenschap ontstaan waarin geen enkele vorm van strijd, agressie of verdeeldheid bestaat. De drie jongemannen, die elk een ander soort male gaze laten zien, betreden dit land en komen in aanraking met deze vrouwen, die allesbehalve aan hun verwachtingen voldoen. Uit gesprekken en de omgang met elkaar worden steeds de verschillen tussen Moederland en een samenleving zoals de onze (pijnlijk) duidelijk. Dit geeft je als lezer heel veel inzichten over wat vrouw-zijn betekent, hoe wij kijken naar vrouwelijkheid, wat onze verwachtingen van vrouwen zijn en hoe onze visie op dit alles wordt gekleurd door het oordeel van mannen. Hoewel ik me niet in álle aspecten van de samenleving in Moederland kon vinden, bewonder ik Gilman om haar scherpe denkbeelden en haar visie op hoe de wereld eruit zou zien als er alleen vrouwen bestonden.

Het boek is goed geschreven en blijft boeien. Het perspectief dat Gilman gebruikt is interessant en slim gekozen. Ook belangrijk om te beseffen is dat dit boek voor het eerst verscheen in 1915 maar nog altijd ontzettend accuraat en relevant is. Heel fijn dus dat uitgeverij Karakters dit indrukwekkende boek nu weer (in vertaling) heeft uitgegeven!

Meer recensies van Anke Martens