Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Voor geduldige lezers

Ann Busquart 24 mei 2024 Hebban Recensent

Een hommage aan het misdaadverhaal. Zo zou je Einde verhaal van A.J. Finn kunnen noemen. Ware het niet dat hij er wel de mosterd haalde, maar het genre zelf niet altijd evenveel eer aandoet. Dit verhaal – vertaald door Eefje Bosch en Mechteld Jansen – flirt met de welwillendheid van de thrillerlezer.

'Het is wennen aan de schrijfstijl en wachten op actie.' – recensent Ann

Nicky Hunter correspondeert al jaren met de excentrieke misdaadschrijver Sebastian Trapp. Als hij te horen krijgt dat hij maar drie maanden meer te leven heeft, nodigt hij Nicky uit om zijn leven op papier te zetten. Zij voelt zich vereerd dat ze aan dit ‘herinneringenboek’ mag werken. Niet alleen is ze een groot bewonderaar van de auteur, maar ze is ook heel nieuwsgierig naar wat er twintig jaar geleden precies gebeurd is. Toen verdwenen de eerste vrouw en de zoon van Sebastian spoorloos.

Het boek begint met een veelbelovende proloog. Om daarna zes dagen terug te keren in de tijd. In die tijd settelt Nicky zich in het landhuis en leert ze alle personages kennen. En dat zijn er nogal wat. Helaas zijn ze voor het verhaal niet allemaal even relevant en had er dus gerust in geknipt kunnen worden. Doordat iedereen behoorlijk vlak blijft, is het sowieso niet gemakkelijk om ze uit elkaar te houden. Vlak voor het verhaal terug bij de proloog uitkomt, wordt het eindelijk spannend. Tegen die tijd zit je helaas al halverwege het boek. Maar het was het wachten meer dan waard, want vanaf dat moment stap je werkelijk een thriller binnen. Nicky komt van haar luie kont en gaat daadwerkelijk op onderzoek uit. De personages die er wel toe doen beginnen zich een voor een verdacht te maken en de uiteindelijke ontknoping is bijzonder verrassend. Pas als je het verhaal een tweede keer leest, merk je dat Finn eigenlijk al behoorlijk wat zaadjes geplant had.

In de setting van een oud landhuis vol geheime kamers en dunne muren, is de link met de klassieken nooit ver weg. Citaten van Agatha Christie, Arthur Conan Doyle en hun personages worden dan ook kwistig rondgestrooid. Zo kwistig zelfs dat het een beetje opschepperig overkomt. Als dochter Madeleine al niet zo vaak met de ogen zou draaien, je zou als lezer geneigd zijn hieraan mee te doen. Die uitspraken typeren de toon van het verhaal en vooral ook de schrijfstijl. Die komt geforceerd literair over. Sommige metaforen zijn zo bij het haar gegrepen dat ze de tekst nodeloos onsamenhangend maken. Zinnen als ‘Ze voelt haar aderen gloeien. Neonbuis.’ helpen de leesbaarheid niet. Nicky wordt zo vaak overvallen door ‘speurderskoorts’ dat het bijna komisch wordt en zo zijn er nog voorbeelden van onnodige herhaling aan te halen. In een boek van bijna vijfhonderd bladzijden had het allemaal wel iets soberder gemogen. Het verhaal zou sneller vaart gemaakt hebben.

Het is wennen aan de schrijfstijl en wachten op actie. Het spelletje Cluedo waarop Finn alludeert laat lang op zich wachten. Maar eens het spelbord er ligt en alle franjes achterwege gelaten worden, kan eindelijk een vernuftig spel gespeeld worden.

Wil jij ook meer en leuker lezen? Lees dan dit boek voor de Hebban Reading Challenge van 2024!

Vink er bijvoorbeeld de volgende checklistcategorieën mee af: 'Lees een mysterieus boek' en 'Lees een oud boek'. Meedoen kan via Hebban.nl/challenge.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Ann Busquart

Gesponsord

Een diepgravend onderzoek naar de meest mysterieuze politieke moord van de 20e eeuw, die op de Amerikaanse president John F. Kennedy.

Nieuwe, prachtige roman van dé literaire stem uit Ierland, Sally Rooney.

Dog Man is terug met een spannend nieuw avontuur! Een stinkdier zorgt voor een groot drama: Dog Man ruikt verschrikkelijk

Een radicaal eerlijk en aangrijpend onderzoek van een dochter die niet alleen de moeizame relatie met haar moeder probeert te begrijpen, maar ook de verstoorde relatie tot haar eigen lichaam.

Speurend naar eeuwenoude ruïnes en kastelen, objecten en kunstwerken, reisroutes en slagvelden slalomt Bart Van Loo door de Lage Landen.

Een nieuwe Baantjer is altijd een goed cadeau! Op een voorjaarsochtend wordt het lichaam van Ron Doomerik aangetroffen in zijn appartement aan de Amsterdamse Houtkade. Er steekt een mes in zijn rug. 

Een magische reis naar Fantasia is een nieuwe versie van het avontuur Lang Leve Fantasia van Geronimo Stilton met extra veel avontuur en veel meer illustraties. Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Een betoverend cadeauboek, met linnen omslag, poëtisch vertaald door Imme Dros.

De manga over een avontuurlijke eenhoorn voor 9+. Unico's liefde heeft Venus en haar handlanger Byron wakker gemaakt, die hen allebei willen vernietigen!

De uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis. Een schitterend halfland van angst en hoop, ingeklemd tussen hoge dijken, waar alles permanent verandert en niets is wat het lijkt.

Meester Jesper gaat op schoolkamp met de kinderen uit groep 8. De directeur, mevrouw Azijnvijver, heeft één strenge eis: geen telefoons mee op kamp.

Meester Mark verzamelde de allerleukte taalfoutjes en kinderlogica over feesten en feestjes: van verjaardag tot kerst, en van sint tot de geboorte van een baby.

Op zoek naar avontuur en de waarheid over haar moeder, wordt Cato meegesleurd op een gevaarlijke reis door tijd en herinneringen - Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

Een zeer vooraanstaand forensisch antropoloog claimt dat in het kunstwerk gebruik is gemaakt van een menselijk bot.

Diep verscholen in de Appalachen ligt de McAlpine Lodge, waar Will en Sara hun huwelijksreis doorbrengen. Het resort is een afgelegen paradijs op aarde, behalve dan dat iedereen er liegt.

Het langverwachte vervolg op Koninkrijk. Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Vergeet wat je weet over het continent Afrika. Zeinab Badawi duikt in het verleden van haar geboortecontinent, de geboorteplek van de mensheid.

Waar we onze kinderen in de fysieke wereld steeds meer overbeschermen, laten we hen in de digitale wereld vogelvrij – met desastreuze gevolgen voor hun mentale welzijn.

In dit derde deel van 'De memoires van Abel Sikkink' zien we Parijs en het grillige Europa van de tweede helft van de negentiende eeuw.

De ineenstorting van welvaartsstaten, supercyclonen, megadroogtes, extreemrechts extremisme, ongebreidelde virussen, energietekorten, cyberaanvallen: de mensheid beweegt zich richting een tijdperk van permanente crisis.

Dit boek wijst de weg naar een energieker leven. Je wakkert het vuur in je leven weer aan!