Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Een geraffineerd spel tussen schrijver en lezer

Ann Busquart 03 november 2021 Hebban Recensent

De Franse schrijver Guillaume Musso groeide op tussen de boeken en hij heeft ze duidelijk ook gelezen. Het geheime leven van schrijvers geeft niet alleen een mooie inkijk in – jawel – het leven van zowel goedverkopende als wannabe schrijvers, het staat ook bol van de citaten van gerenommeerde auteurs. En die staan er niet zomaar. Ze passen bijzonder goed binnen het plaatje van het bijzondere verhaal dat Musso neerzet.

Na drie boeken en een korte, maar flitsende carrière kondigt auteur Nathan Fowles aan te stoppen met schrijven. Hij trekt zich terug op het eiland Beaumont en houdt zich aan zijn belofte: hij zet geen letter meer op papier en schuwt alle aandacht. Twintig jaar later zijn de boeken nog altijd even populair en het mysterie rond de auteur trekt nog altijd avonturiers aan die in zijn heiligdom proberen binnen te dringen. Zo is er Raphaël Bataille, die tevergeefs zijn debuut probeert te slijten bij een uitgeverij en hoopt dat Fowles hem hierbij kan helpen. Er is ook Mathilde Monney, een Zwitserse journaliste die beweert Fowles te kennen en die hem een heel ongemakkelijk gevoel geeft. Om de motieven van Monney te achterhalen, schakelt Fowles Raphaël Bataille in. Die ziet er de ideale bodem in voor een nieuw verhaal en van dat moment gaat de bal aan het rollen.

Misschien is stuiteren een betere beschrijving. Vanaf het allereerste moment neemt Musso een loopje met de lezer. Dat doet hij onder andere door voortdurend van vertelperspectief te veranderen. Op zich is dit iets wat veel schrijvers doen, maar hij kiest ervoor om Raphaël vanuit een ik-perspectief te laten vertellen, terwijl we Nathan Fowles volgen vanuit de ogen van een hij-verteller. En alsof dat nog niet genoeg is, zit er ook nog een staartje aan dat alles. De verhaallijnen buitelen als het ware over elkaar heen, tot het bijna surrealistisch wordt. Dat past helemaal binnen het plaatje van het boek: het geheime leven van schrijvers. Meervoud.

Door deze unieke manier van vertellen ben je als lezer ook gebeten om door te lezen. De sfeer wordt steeds grimmiger en er komen steeds weer nieuwe elementen aan het licht, die het verhaal een andere kant op sturen. Tot je bijna alle denkpistes bewandeld hebt en uiteindelijk toch met gefronste wenkbrauwen de ontknoping leest.

Het verhaal gaat razendsnel vooruit en dat komt de ontwikkeling van de personages niet altijd ten goede. Ze blijven redelijk aan de oppervlakte. Ook het afwikkelen van het verhaal komt op een bepaald moment in een stroomversnelling terecht. Plotseling voelt iedereen de behoefte om te gaan biechten en de waarheid wordt dan op een presenteerblaadje aan zowel de personages als de lezer overhandigd. Dat die waarheid heel verrassend is, maakt het niet helemaal goed. Die komt daarvoor net iets te veel uit de lucht gevallen.

Het knappe aan het verhaal is vooral de manier waarop het aan de lezer gepresenteerd wordt. Het boek doet wat de titel belooft: een inkijkje geven in hoe de wereld van een schrijver er zou kunnen uitzien en een literatuurlesje in een. Voor iedereen die ervan droomt ooit zelf een boek uit te geven, is het een waar festijn. Wie alleen maar een thriller wilde lezen die omwille van de spanning nog lang blijft nazinderen, blijft een beetje op zijn honger zitten.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Ann Busquart

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur