Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Geforceerd moestuinplezier

Annabee 25 juni 2015

“Grow it, cook it, eat it”, is de boodschap die groenjournalist Angelo Dorny waar hij maar kan verspreidt, zo ook in De Hofhelden in de moestuin. Hij wordt hierbij geassisteerd door cabaretière Els de Schepper. Van aardappel tot zurkel, basilicum tot tijm en aalbes tot vijg proberen de twee de lezer te vermaken. Dat levert goede beschrijvingen op over de teelt en bijbehorende wetenswaardigheden, maar tevens een overdosis aan geforceerde humor en anekdotes. “Poesje stoei, poesje stoei, mijne selder staat in bloei” en meer van dat schoons verveelt snel.
De geposeerde foto’s van het duo, met neplachjes en hemelse blikken, zijn echt vreselijk, tenzij humoristisch bedoeld (zie als voorbeeld de coverfoto). Maar dan nog,  jammer van wat in beginsel een informatief boek over de groenteteelt is. Vanwege de poppenkast eromheen is het nauwelijks mogelijk het thema serieus te nemen, daar waar de tekst gericht is op de diverse teelten.

De eerste pakweg 90 pagina’s gaan over grondsoorten, mest, regenwater, ijsheiligen, zaaien, bloemetjes en bijtjes, biologie voor beginners en gevorderden en nog veel meer. Leuk om te lezen. Te veel stof voor wie ooit al groenten teelde. Te weinig voor wie het voor het eerst gaat doen. Daarna volgen de producten, op alfabetische volgorde, verdeeld in drie categorieën: groenten, kruiden, fruit. Bij elk product staat een ‘handleiding’: standplaats en bemesting, planten, verzorging, ziekten en belagers, oogsten en bewaren, goede vrienden/slechte vrienden. Tussendoor staan tips en wistjedatjes in aparte kaders, het geheel wordt opgeleukt met extreem veel plaatjes en tekeningen. Achterin volgt een handvol recepten van het niveau aardig (en) simpel.

Achter op het boek staat vermeld dat moestuinieren in de eerste plaats plezier maken is. Helemaal mee eens. Maar: hilariteit gaat een stap verder dan plezier en dat heeft een groot aandeel in De Hofhelden in de moestuin, hetgeen suggereert dat tuinieren lachwekkend is. Dat zal niet de bedoeling zijn, maar op mij heeft het een averechtse uitwerking.

Bloemkoolsaus met rode pasta
(voor 4 personen)
Els: “Ik ben allergisch voor koemelk, room en andere zuivelproducten. Omdat ik een goede miste, begon ik te experimenteren met bloemkool. Ik ben erin geslaagd een variant te maken die weliswaar geen echte kaassaus is, maar wel een waardig alternatief.”

1 bloemkool
4 eetlepels sojasaus
olijfolie
evenveel uien als bloemkool (6 grote uien)
peper en zout
nootmuskaat

Rode pasta
pasta (deegwaren)
4 rode bieten

Zo maak je het klaar:
Was de bloemkool, snijd ze in kleine roosjes en kook ze gaar – stomen kan ook. Laat ze goed uitlekken en begin met het snijden van de uien. Stoof ze in olijfolie of boter tot ze goudgeel zijn. Voeg de bloemkool bij de uien en kruid met peper, zout en nootmuskaat. Giet het geheel in een blender en mix samen met de sojasaus tot je een homogene massa krijgt. Kook ondertussen de pasta en haal vier rode bieten – die je eerder al geschild hebt – door een sapcentrifuge. Giet de pasta af, doe in een kom en verdeel er het bietensap over. Meng goed en serveer met de bloemkoolsaus en kruiden.

Wat je moet weten:
Breng op smaak met kruiden naar keuze. Peterselie en zelfs dragon doen het in dit verhaal prima.
Je kunt de rode pasta warm of koud opdienen.


Ronduit gezegd: het ziet er niet uit, smaakt nergens naar en levert een hoop schoonmaakwerk op (blender, sapcentrifuge). De bloemkoolsaus is leuk gevonden, maar lijkt in de verste verte niet op kaassaus, dus waarom het daarmee vergelijken? Ik heb gare bieten genomen, al wordt dat er niet bij vermeld in het recept; voor de smaak zal dat geen verschil maken.

Onze olijfboom groeide in de voorgaande jaren gestaag, maar is sinds enige tijd niet fleurig meer. Even De Hofhelden raadplegen. Mis, de olijf staat er niet in.

Drie sterren voor de productinfo. Aardig boek om geschenk te geven aan humorminnende (moes)tuinliefhebbers of mensen die alles al hebben. Ongeschikt voor receptenboekenverzamelaars.

 

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Annabee

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur