Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Niets nieuws onder de zon

Annabee 08 maart 2017

Bij een reeks is altijd de vraag: wat voegt het volgende boek toe aan de voorgaande delen? Cilla & Rolf Börjlind staan met Springvloed, De derde stem en Zwarte dageraad inmiddels hoog in het rijtje van populaire Scandinavische misdaadauteurs, maar de kunst is de kwaliteit op orde te houden en waar mogelijk aan te scherpen. Met Wiegelied is dat niet gelukt. Het is niet vernieuwend, niet verrassend, niet origineel en de karakterontwikkeling van de hoofdpersonages stagneert.

Dat laatste met uitzondering van Muriel, voor wie een aanzienlijke rol is weggelegd en die we een complete gedragsverandering zien ondergaan. Dacht ze tot nu toe alleen aan zichzelf, nu neemt ze een vluchtelingetje onder haar hoede, het uit Afghanistan afkomstige meisje Folami. Voor Folami zingt ze een wiegelied, de titel van deze thriller. “Slaap maar, lief klein wilgenkind”. Heel schattig, maar omdat dit wiegelied in Nederland onbekend is, ontroert het niet. De ‘Wiki-info’ die erbij verstrekt wordt maakt het er niet beter op, een voetnoot had volstaan voor de geïnteresseerde lezer.  

“… Ik had het gewoon ineens in mijn hoofd. Mijn moeder zong het altijd voor me toen ik klein was en ik kan me de tekst niet helemaal herinneren.” […] “Zacharias Topelius,” hoorde Muriel achter zich, “op muziek gezet door Alice Tegnér.” Benseman trok een dun boekje uit een kast. “Asjeblieft,” zei hij terwijl hij het boekje ‘Leverbloempjes, wilgenkinderen en banketbakkers. De leukste kinderliedjes’ van Alice Tegnér met illustraties van Elsa Beskow aan Muriel gaf. 


Tom Stilton en Olivia Rönning belanden in Boekarest – dezer dagen een populair oord in thrillerland, ook Tove Alsterdal stuurt in Draai je niet om haar amateurspeurders Eva en Filip naar de hoofdstad van Roemenië -  op zoek naar een criminele groepering, die verantwoordelijk zou kunnen zijn voor de dood van een jongen. De jongen is met doorgesneden keel gevonden in een graf in Småland en het vermoedelijke moordwapen leidt naar Roemenië. In Boekarest gaan Tom en Olivia ondergronds, de tunnels in. Hé, waar kennen we dat van? Roslund & Hellström gingen de Börjlinds voor met Het meisje onder de straat (2009). Andere locatie, zelfde onderwerp, met dien verstande dat Roslund & Hellström het leven onder de straten van de stad meer vanuit sociaal perspectief benaderen en dat bij de Börjlinds de insteek de heldhaftigheid van Tom en Olivia is. Roslund & Hellström doen je voelen wat er speelt, zij stralen een en al maatschappelijke betrokkenheid uit; bij Cilla & Rolf Börjlind lijkt het sociale aspect toegevoegd om het op zich magere Wiegelied-verhaal cachet te geven.

Mager, ja. Het wemelt van de toevallige en onlogische zaken en acties. Voorbeelden: Ben je in Boekarest, kom je een vage kennis uit Marseille tegen. Folami’s doortastendheid, in een voor haar vreemd en groot land in haar eentje op zoek naar haar broer Akin. Een opmerkelijk simpele bevrijding en een even opmerkelijke redding. Mobieltje kwijt. Hé, waar kennen we dat van? Juist ja, uit een eerder boek van deze auteurs.  

Als Wiegelied uit is en bezonken, rijzen de twijfels pas goed en blijkt het al met al veel onzuiverheden te bevatten. De derde ster heeft het vooral te danken aan het aspect leesplezier, plot en originaliteit zijn onder de maat. De Börjlinds kunnen beter, dat hebben ze al bewezen. 

14

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Annabee

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur