Revolutie of is het de overwinnaar die de geschiedenis herschrijft?
Jeroen Windmeijer en Tjarko Evenboer hebben nogmaals hun krachten en kennis gebundeld in dit tweede deel van de trilogie over religieus antropoloog Simon Ryevaar. Zoals de titel net als bij Openbaring al aangeeft gaat Simon op onderzoek uit naar een document welke geschreven zou zijn nog voor de allereerst bekende Bijbelteksten. Dit kan een revolutie ontketenen in het christelijke geloof.
Zoals nu gewoon is in de meeste thrillers zijn er meerdere verhaallijnen: In het heden het verhaal van Simon Reyevaar, die op speurtocht gaat en de hulp inroept van oude bekende journaliste Nova le Temps. En het verleden het verhaal van de tekst in de verdwenen papyrus, welke gaat over Jezus voordat hij aan het kruis terecht kwam. Klopt het idee dat wij over de Messias hebben wel zoals de bijbel ons voorspiegelt?
Ook leer je Jarod en Kat, de achtervolgers van het duo kennen en door de jacht via hun ogen te beleven krijg je voor sommige van hen zelfs wat sympathie, maar of dat terecht is?
In vlot leesbare korte hoofstukken nemen Windmeijer en Evenboer ons mee op een religieuze speurtocht waarbij je door de afwisseling met de papyrus geprikkeld bent naar de uitkomst en achterliggende gedachte. Door de afwisseling vallen de puzzelstukjes naadloos in elkaar. Het verhaal grijpt je en laat je niet meer los, zelfs alle randgebeurtenissen zetten je tot nadenken. Hoe vlot men op bepaalde inzichten, hulplijnen en sporen komt is af en toe wat ongeloofwaardig, maar daar komt in de laatste plotwending een verklaring voor.
Ookal is dit een deel 2 in een serie, het verhaal is prima los te lezen. Op de hoofdpersonen na is het geen voortborduursel op het verhaal van deel 1. Net als in het eerste boek, leggen de auteurs in het nawoord goed uit waar ze hun bronnen op gebaseerd hebben en welke delen van het verhaal fictief zijn. Je moet echt een goed onderlegde Bijbelkenner zijn om dit anders niet te lezen als iets wat ook gewoon waar zou kunnen zijn. Het boek is namelijk doorspekt met bijbelfeitjes (of toch fictie) en evengoed hebben ze het verhaal begrijpelijk gemaakt voor de mensen zonder Bijbelkennis Zijn de mannen al begonnen aan deel 3?
Toch een waarschuwing voor de liefhebbers van Dan Brown: Qua opzet zijn er flink wat overeenkomsten met de Da Vinci Code, het verhaal is wel compleet anders maar het geraamte waarin dit gegoten is heeft veel gelijkwaardige situaties. Vanwege de kans op spoilers worden deze niet genoemd online.