Wie zou Vlissingen als locatie kiezen voor een script?
Nou dat is dan vast Keet Kuipers! Die heeft namelijk een huisje afgehuurd om aan haar filmscrip t te werken.
Oh, dus het is niet de locatie waar het script plaatsvindt? Nou soms worden dingen in een verhaal toch gebaseerd om de schrijver zijn eigen ervaringen? Als je Keet haar retraitmoment, van” ik vlucht weg van alle afleidingen want ik wil knallen “volgt dan leest het best als een plek waar je iets over zou kunnen schrijven.
Zoals? Nou wat de achterflap al zegt: Keet wil rust, ontdekt ondertussen shady dingen bij een strandtent en komt erachter dat haar halfbroertje niet in Cork, Ierland zit, maar gewoon bij haar vakantiehuisje om de hoek. En wat doet Paddy daar dan? Nou dat is ook niet pluis. Genoeg stof voor inderdaad een script.
Dit boek mocht ik lezen voor de Hebban Thrillerprijs 2025. Dan moet je als jurylid op bepaalde dingen letten: Uniek in het genre? Spannend? Verrast het positief of negatief. Behoort de thriller tot de beste spannende boeken die je dit jaar hebt gelezen? Op zich is die laatste een rotvraag, je krijgt de boeken begin februari ter beoordeling. Het jaar is net begonnen.
Nou spannend was het zeker! Het boek las als een actiefilm: binnen no time was ondergetekende erdoorheen. Uniek? Ja, best wel. Het verhaal werd in diverse stijlen neergezet. Niet storend, het gaf juist wat extra dimensie aan het gebeuren. Positief of Negatief verrast? Nou hoewel ik in eerste instantie bang was voor een aantal clichés wist de auteur mij positief te verrassen door juist die te vermijden. De personage werden prima uitgediept waardoor je echt met ze meeleeft, ook de bijrollen worden met achtergrond neer geschetst, zonder dat de informatie overbodig was, dat is iets je niet altijd ziet.
Vaak dacht ik over deze auteur, dat is een Suzanne Vermeer idee, door de covers en namen van titels kreeg ik meestal dat gevoel. Nou, met Vuurduivel bewees Pagie vorig jaar al bij mij dat dit niet geval is en als ik terugkijk op mijn leesgeschiedenis en sterrenwaarderingen op Hebban heeft IJsEngel ook "gewoon” 4* gehad. Wellicht moet de uitgever bij Pagie eens andere covers gaan hanteren, ik pak deze auteur ten onrechte te vaak niet op om te kijken op de achterflap waar het over gaat.