Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

De innerlijke strijd in de liefde

Anna Husson 29 november 2018 Hebban Recensent

Drift (2018) is de tweede roman van journalist en schrijfster Bregje Hofstede (1988). Haar debuutroman De hemel boven Parijs (2017) gaat over een professor die op advies van zijn baas een uitwisselingsstudente gaat begeleiden. Tegen beter weten in zoekt hij toenadering tot de student en ze komen erachter dat ze meer met elkaar gemeen hebben dan ze eerst dachten. De roman gaat vooral over de leugens die iemand kan bedenken om verlangens en dromen niet uit te laten komen. Het is een bijzonder liefdesverhaal dat voor een opvallende entree in de Nederlandse literatuur zorgde.  

De tweede roman van Hofstede gaat ook over de liefde, specifiek over de jeugdliefde van de schrijfster. Het verhaal springt tussen verschillende onderwerpen, maar het gaat vooral om de vraag hoe het heeft kunnen misgaan met de man die ze jarenlang als haar grote liefde heeft beschouwd. Op een dag is hoofdpersoon Bregje het zat en ze verlaat haar geliefde met slechts een tas vol dagboeken. Deze dagboeken heeft ze jarenlang bijgehouden en vertellen een groot deel van haar leven. Na haar vertrek gaat de roman over de weken die volgen waarin Bregje verslag doet van de tien jaren waarin zij en haar vriend een stel waren.  

‘Maak het mensen makkelijk om van je te houden, liefje. Je moet een beetje mee kunnen draaien met de wereld. Anders wordt het een eenzame bedoeling’.  

Een confronterend maar mooi thema in de roman is identiteit. Zodra Bregje op haarzelf is aangewezen, heeft ze de tijd om haar eigen gedachten te ordenen en op zoek te gaan naar wie ze werkelijk is. Niet alleen krijgt de lezer verschillende versies van de hoofdpersoon te zien door alle dagboekfragmenten, maar in het boek wordt pijnlijk duidelijk dat alleen de dagboeken de binnenwereld van de hoofdpersoon kennen. Zelfs geliefde Luc weet jarenlang niet wat er echt speelt in het hoofd van Bregje. Daar komt Luc pas achter als hij zonder toestemming de dagboeken leest, met als gevolg een breuk in de intieme momenten die de geliefden ooit wel met elkaar deelden.  

Een thema dat goed aansluit bij identiteit is mythevorming. Het boek maakt duidelijk dat iedereen mythen over zichzelf creëert. Op sociale media is het eenvoudig om beeldvorming te manipuleren, maar ook in het echte leven zijn mensen goed in het bedenken van alternatieve verhalen over het werkelijke leven. Dit wordt vaak onbewust gedaan en als gevolg weet je de verhalen soms niet uit elkaar te halen. Pas met absolute stilte en zelfonderzoek kom je achter je werkelijke identiteit. Met gedetailleerde beschrijvingen neemt Hofstede de lezer mee in dit kwetsbare en voor sommige mensen herkenbare proces.    

De schrijfstijl van Hofstede past bij de sfeer en thematiek van het boek. Hoewel het boek autobiografische elementen heeft, wordt de roman versterkt door de kracht van fictie: met een fictief verhaal kan je de waarheid namelijk met prachtige woorden vermommen. Daarmee lieg je niet over de waarheid, maar het verhaal wordt juist verrijkt door de vragen die de vermomming oproept. De schrijfster heeft in haar roman dus veel aandacht besteed aan de relatie tussen fictie en non-fictie en daardoor kan de lezer net een laag dieper gaan om de literaire puzzel op te lossen.  

Drift van Bregje Hofstede is een confronterende en intrigerende roman over identiteit, schijn en over de vraag welke maskers je op zet en welke versie je van jezelf aan de wereld wilt tonen. Niets is wat het lijkt!  

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Anna Husson

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur