Een waardige opvolger van Wees onzichtbaar
In 2017 won de auteur Murat Isik (1977) de Libris Literatuur Prijs voor zijn roman Wees onzichtbaar, waarvoor hij ook in 2018 de Boekhandelsprijs en in 2019 de Inktaap kreeg uitgereikt. De NRC benoemde de roman zelfs tot hun boek van het jaar. De roman beschrijft het verhaal van Metin, die samen met zijn ouders en zus vanuit Turkije naar de Bijlmer is verhuisd. Daar ervaart hij onaangename situaties met zijn vader. Metin verzet zich tegen zijn vader en zoekt tegelijkertijd manieren om minder onzichtbaar door het leven te gaan.
'Het einde is verrassend en suggereert de mogelijkheid van nóg een vervolg.' – recensent Anna
In de nieuwste roman van Isik, In de mist van Golden Gate Park, wordt het verhaal van Metin voortgezet. Metin is nu als uitwisselingsstudent in San Francisco. Het is zijn plan om enkele vakken aan de universiteit te volgen. Echter, de spanningen rondom het vinden van een nieuwe routine in zijn leven worden vergroot door de impact van de aanslagen van 11 september 2001 en de problemen van zijn familie, die hij op afstand moet toezien. Hierdoor komt zijn verlangen naar meer vrijheid en zijn ambitie om een schrijverschap te ontwikkelen onder druk te staan.
‘Alles moest nog beginnen, hield ik mezelf voor om het angstvisioen van me af te schudden. En tot het zover was, moest ik erop vertrouwen dat de stad en haar inwoners zich nog op vele, verrassende manieren aan mij zouden presenteren.’
De openingsscènes van In de mist van Golden Gate Park vertonen enkele tekortkomingen op het gebied van karakterontwikkeling. Zo is de motivatie achter Metins verlangen om op uitwisseling te gaan niet duidelijk genoeg uitgewerkt. Daarnaast biedt de auteur onvoldoende inzicht in de drijfveren en beweegredenen die ten grondslag liggen aan Metins wens om ergens bij te horen. Hierdoor mist het begin van het verhaal voldoende verdieping.
In het tweede deel van het boek wordt het achtergrondverhaal van Metin en zijn relatie met zijn vader wel op overtuigende wijze neergezet. Deze elementen dragen aanzienlijk bij aan de verdere ontwikkeling van het personage. Waar in het begin van de roman nog een lichtere vertelstijl overheerst, maakt dit in het tweede deel plaats voor een krachtigere verteltrant. De focus verschuift dan ook van Metins reis naar San Francisco naar de stappen die hij zet in zijn persoonlijke ontwikkeling en de familiebanden die voor hem van belang zijn, maar hem tegelijkertijd voor uitdagingen stellen.
‘Zonder dat mijn vader het wist, had ik me weer aan het front gemeld, zoals altijd met tegenzin en verontrust door de vele scenario’s die zich onder een ongunstig gesternte konden ontvouwen. Maar vanaf nu zou hij me weer op zijn weg vinden. Vanaf nu zou ik er alles aan doen om zijn terugkeer te stuiten.’
De roman bevat eveneens sterke passages waarin Isik zijn kennis van literatuur en muziek tentoonspreidt. Het interview met auteur David Foster Wallace is bijvoorbeeld op humoristische wijze geschreven en draagt bij aan de verhaallijn door de ontwikkelingen die daarin plaatsvinden. Een cruciaal moment in het verhaal is wanneer het aanvankelijk terughoudende en verlegen personage Metin de verantwoordelijkheid op zich neemt om zijn eigen koers te bepalen.
In het tweede deel van het verhaal demonstreert Isik zijn vermogen om een boeiend verhaal te schrijven, met een interessant personage in de hoofdrol dat verschillende ontwikkelingen doormaakt. Hiermee heeft hij een waardige opvolger geschreven van zijn eerdere werk Wees onzichtbaar. Het einde is verrassend en suggereert de mogelijkheid van nóg een vervolg, waarin de hoofdpersoon Metin hopelijk terugkeert. Dit wekt tevens de verwachting dat de auteur in staat is om het verhaal op een overtuigende manier voort te zetten.
Wil jij ook meer en leuker lezen? Lees dan dit boek voor de Hebban Reading Challenge van 2024!
Vink er bijvoorbeeld de volgende checklistcategorieën mee af: 'Lees een ver boek' en 'Lees een ongezellig boek'. Meedoen kan via Hebban.nl/challenge.
Reageer op deze recensie