Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Raadselachtig spel tussen feit en fictie

Anna Husson 14 augustus 2023 Hebban Recensent

Klimaatcantate is de debuutroman van de nog onbekende schrijver Eppo Leon. Op de website van zijn uitgeverij Atlas Contact staat een geheimzinnige beschrijving van de schrijver: ‘In een vervallen hutje in de verlaten bergen van Costa Rica wijdt hij zich aan ledigheid en literatuur. Tijdens het schrijven slaat hij af en toe met zijn machete opdringerige slangen en schorpioenen dood.’ Meer informatie wordt niet gegeven en dit wekt vragen op. Wellicht is Eppo Leon een pseudoniem voor een bekend persoon of iemand die niet graag in de belangstelling staat. Dit spel tussen werkelijkheid en fictie speelt ook een grote rol in Leons debuutroman.

'De schrijfstijl tussen de verschillende delen van de roman wisselt vaak.' - recensent Anna

Het verhaal speelt zich ruwweg af tussen 1972 en 2051 en draait om verschillende personages die op een bijzondere manier aan elkaar zijn verbonden. Ernest is een succesvolle componist die zich groots en bijna heilig voelt ten opzichte van anderen. Zijn vriend Adam is columnist en kan zich moeilijk losmaken van de impact die het huidige leven op het milieu heeft. Samen zijn ze bevriend met sopraan Pauline die beide mannen het hoofd op hol doet slaan. Uit de relatie met één van de mannen krijgt Pauline een dochter, Quinta, die samen met haar vriend Roderik tegen de walvisjacht strijdt. Wanneer ze door de Russen worden gevangengenomen, verandert het leven van alle personages drastisch.

‘Onze keuzes kunnen we vrij gemakkelijk rationaliseren en er een mooi levensverhaal omheen verzinnen, maar dat waren letterlijk hersenspinsels. Wanneer je dat inzag en accepteerde, naderde je als mens de waarheid. Weten dat je niet weet.’

Leon heeft veel aandacht geschonken aan de structuur van de roman, want je kunt de aparte delen van het verhaal als puzzelstukjes in elkaar leggen. Daarnaast speelt hij met het spel tussen werkelijkheid en fictie door beroemde nevenpersonages zoals Harry Mulisch, Greta Thunberg en Michail Gorbatsjov aan het verhaal toe te voegen. Deze bekende mensen hebben als functie de conflictsituaties in de roman te vergroten. Dit kun je als lezer appreciëren als een ironische twist aan het verhaal, maar het ligt er vaak zo dik bovenop dat het bij wijlen een te hoogmoedige toon aan het verhaal geeft.

De schrijfstijl tussen de verschillende delen van de roman wisselt vaak. De eerste twee delen van het verhaal zijn stilistisch zeer sterk, maar in de volgende delen is de schrijfstijl opeens een stuk vlakker en minder filosofisch. Heeft dit weer te maken met het ironische spel van de schrijver? Het resulteert in ieder geval in een moeilijk te plaatsen boek. Is het de bedoeling dat het verhaal dient als een soort bewustwording van ons gedrag richting de aarde? Probeert de schrijver, in andere woorden, zijn lezers te waarschuwen en geeft hij een voorspelling voor de komende jaren? Of is het verhaal, met zeer serieuze thematiek, humoristisch bedoeld en moet de lezer alles wat er in het verhaal gebeurt met een korreltje zout nemen? Deze vragen blijven onbeantwoord.

‘Het kapitalisme was het verlengstuk van de menselijke natuur: onze onverzadigde hebzucht zou de aarde volledig leegzuigen, vervuilen en uitputten. Een collectieve consumptieve waanzin zou de toekomst zijn, net zo lang tot alles op was.’

Met Klimaatcantate schreef Eppo Leon een niet goed te plaatsen roman. Op de ene bladzijde lijkt het een satire, in een ander hoofdstuk neigt het naar een postmoderne roman over de klimaatcrisis en op de laatste bladzijden wekt de schrijver een tragikomische sfeer op met als eindresultaat een verhaal dat de rampspoed van het menselijke gedrag representeert. Het is duidelijk dat Leon goed heeft nagedacht over de structuur van zijn debuutroman, maar de uitwerking is helaas niet overal even geslaagd.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Anna Husson

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur