Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

In haar nieuwe roman heeft Bette Adriaanse een overvloed aan thema's verweven.

Anna Husson 04 januari 2024 Hebban Recensent

Het is ongebruikelijk om te debuteren met een Engelse roman, maar de Amsterdamse Bette Adriaanse (1984) heeft dit gedaan. Haar roman Rus Like Everyone Else (2015) werd met veel lof ontvangen in de Verenigde Staten en is later vertaald naar het Nederlands onder de titel Post voor Rus Ordelman. Naast schrijven is Adriaanse ook beeldend kunstenaar en mede-oprichter van TRQSE, een collectief van kunstenaars en wetenschappers die samenwerken om maatschappelijke vraagstukken onder de aandacht te brengen.

'Adriaanse gebruikt taal als gereedschap om de emoties over deze onderwerpen uit te drukken.' – recensent Anna

De tweede roman van Adriaanse, getiteld Wat van mij is (2023), behandelt ook maatschappelijke thema's. Het verhaal draait om twee personages die op het eerste gezicht weinig met elkaar te maken hebben. Luís Sol is een teruggetrokken dertiger die als afwasser in een snackbar werkt. Hij worstelt met zijn jeugd en probeert door zijn keuze voor meubels in zijn geliefde appartement en in zijn kleding te laten zien dat hij meetelt in de samenleving. Tegenover Luís staat de stijlvolle, intellectuele professor William Rose. Hij komt uit een welgestelde familie en wil graag het appartement van Luis bezoeken, omdat zijn vader daar heeft gewoond. Op dubieuze wijze dringt de man zich op en al snel wordt duidelijk dat hij mogelijk meer recht heeft op het huis dan Luis. De lezer wordt geconfronteerd met de vraag wat rechtvaardig is in deze situatie en welk belang eigendom heeft voor iemands identiteit.

'Het waren simpele uitwisselingen, zonder betekenis, maar ze maakten hem sentimenteel. Om iemand te hebben die je succes wenst, die aan jouw kant staat. Iemand die ‘s avonds "slaap lekker" zegt, iemand die "gezondheid" zegt als je niest.'

Adriaanse heeft een intrigerend uitgangspunt gekozen voor haar roman. De kwestie van eigendom draait niet alleen om het huis van Luís, maar ook om de vraag of we niet te veel gehecht zijn aan onze bezittingen. Misschien was het niet Adriaanses bedoeling om haar roman een politieke ondertoon te geven, maar deze is duidelijk aanwezig in het verhaal. In hoeverre beïnvloedt het kapitalisme ons en onze drang om steeds meer te kopen? Kunnen we zelfs concluderen dat we onze identiteit verliezen door zoveel mogelijk spullen te bezitten? Deze vragen geven diepgang aan het verhaal.

Er zijn echter nog andere thema's die besproken moeten worden, zoals de vraag wat rechtvaardigheid precies betekent en of het hebben van een 'thuis' te maken heeft met een specifieke geografische locatie of juist met sterke familiebanden. De roman zit vol met diepgaande gedachten van de personages en Adriaanse gebruikt taal als gereedschap om de emoties over deze onderwerpen uit te drukken. Het verhaal voelt echter overladen aan en de lezer wordt volledig overspoeld door de hoeveelheid belangrijke onderwerpen.

Het is daarom ook lastig om de roman te duiden. Het verhaal begint als een soort literaire thriller, gaat verder als een roman met wisselende perspectieven die filmisch aanvoelen, en eindigt met een bijna waarschuwende boodschap. Het is simpelweg te veel om bij te houden. Adriaanse heeft dus een goed uitgangspunt voor haar roman gekozen, maar door de hoeveelheid aan onderwerpen en thematiek voelt het als een te volle roman.

Wil jij ook meer en leuker lezen? Lees dan dit boek voor de Hebban Reading Challenge van 2024!

Vink er bijvoorbeeld de volgende checklistcategorieën mee af: 'Lees een bitter boek' en 'Lees een denkend boek'. Meedoen kan via Hebban.nl/challenge.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Anna Husson

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur