Een fantasieverhaal over echte mensen
Ik weet het niet helemaal zeker, maar het eerste boek in deze trilogie was volgens mij mijn allereerste recensieboek van Zilverspoor. Sindsdien heb ik al heel wat boeken gelezen en toch kwamen flarden van het eerste deel terug tijdens het lezen van dit tweede deel. Niet dat je perse het eerste deel gelezen moet hebben om aan dit tweede deel te beginnen, maar het maakt het wel leuker.
Heel veel worldbuilding is al gedaan in het eerste deel. Dit deel focust dan ook vooral op de verschillende hoofdpersonages en de politiek. Ik moet zeggen dat ik nog niet helemaal helder heb waarom dit verhaal perse verteld moest worden, het voelt een beetje alsof er in deze wereld talloze verhalen zoals dit verhaal moeten zijn, maar ik heb wel het gevoel dat het antwoord op die vraag in het derde deel gaat komen.
Ondanks het feit dat niet altijd duidelijk is waarom dit verhaal juist belangrijk is, heb ik me ook geen seconde verveeld tijdens het lezen van dit boek. Dat komt vooral doordat de personages realistisch en herkenbaar zijn. Ze leven weliswaar in een andere wereld, maar ze maken wel herkenbare dingen mee en gaan ook op een hele herkenbare manier om met al deze gebeurtenissen.
Ik had zelf wel even moeite om dit verhaal en het eerste deel in de serie met elkaar te verbinden. Wat mij betreft hadden er net wat meer aanwijzingen in mogen zitten om het bruggetje te kunnen maken. Uiteindelijk viel gelukkig het kwartje weer en ik ben nu ook heel benieuwd naar het volgende deel. De politieke situatie lijkt nogal onrustig te zijn, dus daar moet een goed verhaal over te vertellen zijn!