Meer dan 5,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Aandoenlijke en zomerse roman à la Française

Dat Lorraine Fouchet (1956) een Franse schrijfster is zal de lezers van haar roman De kleuren van het leven niet ontgaan. Beschrijvingen van toeristische streken, zon en zee, Franse cuisine en drankjes, Franse muziek, Franse cultuur, het boek staat er vol mee. Iedereen die weleens in Frankrijk op vakantie is geweest zal de sfeer herkennen. Hoe dan ook levert het een toepasselijk decor op voor een aandoenlijk en sympathiek verhaal dat originele vondsten en een leuk einde heeft te bieden, maar ook afdwaalt van zijn oorspronkelijke koers.

Lorraine Fouchet schrijft al lang, maar werd bij ons pas recentelijk bekend met Het geluk van Lou, haar 17de en meest succesvolle roman. De kleuren van het leven is haar tweede Nederlandse vertaling, verzorgd door Ghislaine van Drunen. Fouchet is ook arts op de spoedeisende hulp wat aan haar boek te merken is. Lichamelijk onheil en de dood spelen een onverwacht belangrijke rol en op psychisch gebied kloppen haar personages keurig met de handboeken. Ze heeft aan haar ervaringen echter ook een milde blik op de menselijke natuur overgehouden en een doorleefd perspectief op onderwerpen als liefde, moederschap en ouder worden.

De auteur woont afwisselend in Parijs en op het minuscule eiland Groix voor de Bretonse kust (1/8 van Ameland). Op datzelfde eilandje woont ook hoofdpersone Kim die daar met haar vriend Clovis een kiosk beheert. Ze heeft het prima naar haar zin, maar dat verandert als op haar 26ste verjaardag haar grootmoeder, die haar ook heeft opgevoed, uit het leven stapt. Dan wil Kim weten of het echt zo erg is om oud te zijn en vertrekt voor een maand naar de Cote d’Azur om daar als gezelschapsdame te werken voor de rijke, dementerende en excentrieke diva Gilonne de Kerjeant. Daar ontmoet ze ook Gilonnes zoon, de zachtaardige Côme. Net als Kim haar draai begint te vinden, hoort ze dat Côme twee jaar eerder zou zijn overleden. Ongelovig gaat ze ook in deze kwestie op zoek naar antwoorden door te praten met mensen uit Gilonnes omgeving. Ondertussen heeft ze echter ook nog het een en ander te stellen met Clovis.

Dat zijn meer verhaalbordjes dan de auteur afdoende draaiende weet te houden. Zodra Kim op de Cote d’Azur is aangekomen, concentreert het verhaal zich meer en meer op de levensgeschiedenissen van Gilonne en haar zoon. Tussendoor lezen we bovendien het treurige verhaal van een jongetje dat wel heel erg in de verdrukking is geraakt door het wangedrag van zijn ouders en nemen we af en toe een kijkje bij Clovis. Dat is allemaal best interessant, maar heeft als probleem dat het vaak niet over Kim gaat en al zeker niet over haar oma. Vooral Gilonne dringt zich naar de voorgrond, wat overigens wel geheel in overeenstemming is met haar karakter.

Toch wringt dat hier extra omdat Kim ons in de ik-vorm toespreekt, terwijl allerlei andere voorkomende gezichtspunten in de derde persoon zijn geschreven. Op tal van momenten is ze ofwel lijdend voorwerp ofwel een buitenstaander. Iemand die de dingen overkomt of die luistert naar de geschiedenissen van anderen. Daarmee is het uitgerekend Kims verhaal dat de concurrentieslag tussen de verschillende verhaallijnen meestal verliest. Gelukkig trekt dat naar het einde toe aardig bij en is het uiteindelijk wel degelijk Kim die de breuken op een geweldige manier weet te lijmen en die tot conclusies en nieuwe inzichten komt. Maar toch blijft ze, in tegenstelling tot sommige bijpersonages, een matig uitgekristalliseerd karakter dat gemakkelijk kan worden ingewisseld.

Het mag de pret echter maar gedeeltelijk drukken, want de energie en levensvreugde die Lorraine Fouchet in dit boek stopt, maken veel goed. Het charmante menselijke gestuntel dat voorbij komt raakt zeker een snaar en is met flair opgeschreven door een schrijfster die duidelijk veel plezier heeft in haar werk. Als zwierige, zomerse feelgood roman vol leuke details, nostalgische Franse couleur locale en enige diepgang, voldoet De kleuren van het leven dan ook moeiteloos.

2

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Anne-Claire Verham

Gesponsord

Een indringend verhaal op het scherp van de snede, vanuit de belevingswereld van de strafrechtadvocate die als slachtoffer moet strijden voor een eerlijke behandeling onder het recht waar ze altijd in heeft geloofd.

Hetzelfde boek lezen brengt mensen samen: je hebt direct iets om over te praten! Daarom lezen we in november met heel Nederland 'Joe Speedboot' van Tommy Wieringa. Je haalt het boek gratis op bij je bibliotheek.

'Bevreemdend, mysterieus en ongelofelijk. Esther Gerritsen maakt het onbereikbare perspectief herkenbaar.' – Jury Boekenbon Literatuurprijs 2024 over Gebied 19

Nieuwe, prachtige roman van dé literaire stem uit Ierland, Sally Rooney.

Dog Man is terug met een spannend nieuw avontuur! Een stinkdier zorgt voor een groot drama: Dog Man ruikt verschrikkelijk

Een radicaal eerlijk en aangrijpend onderzoek van een dochter die niet alleen de moeizame relatie met haar moeder probeert te begrijpen, maar ook de verstoorde relatie tot haar eigen lichaam.

Speurend naar eeuwenoude ruïnes en kastelen, objecten en kunstwerken, reisroutes en slagvelden slalomt Bart Van Loo door de Lage Landen.

Een nieuwe Baantjer is altijd een goed cadeau! Op een voorjaarsochtend wordt het lichaam van Ron Doomerik aangetroffen in zijn appartement aan de Amsterdamse Houtkade. Er steekt een mes in zijn rug. 

Een magische reis naar Fantasia is een nieuwe versie van het avontuur Lang Leve Fantasia van Geronimo Stilton met extra veel avontuur en veel meer illustraties. Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Een betoverend cadeauboek, met linnen omslag, poëtisch vertaald door Imme Dros.

De manga over een avontuurlijke eenhoorn voor 9+. Unico's liefde heeft Venus en haar handlanger Byron wakker gemaakt, die hen allebei willen vernietigen!

De uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis. Een schitterend halfland van angst en hoop, ingeklemd tussen hoge dijken, waar alles permanent verandert en niets is wat het lijkt.

Meester Jesper gaat op schoolkamp met de kinderen uit groep 8. De directeur, mevrouw Azijnvijver, heeft één strenge eis: geen telefoons mee op kamp.

Meester Mark verzamelde de allerleukte taalfoutjes en kinderlogica over feesten en feestjes: van verjaardag tot kerst, en van sint tot de geboorte van een baby.

Op zoek naar avontuur en de waarheid over haar moeder, wordt Cato meegesleurd op een gevaarlijke reis door tijd en herinneringen - Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

Een zeer vooraanstaand forensisch antropoloog claimt dat in het kunstwerk gebruik is gemaakt van een menselijk bot.

Diep verscholen in de Appalachen ligt de McAlpine Lodge, waar Will en Sara hun huwelijksreis doorbrengen. Het resort is een afgelegen paradijs op aarde, behalve dan dat iedereen er liegt.

Het langverwachte vervolg op Koninkrijk. Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Vergeet wat je weet over het continent Afrika. Zeinab Badawi duikt in het verleden van haar geboortecontinent, de geboorteplek van de mensheid.

Waar we onze kinderen in de fysieke wereld steeds meer overbeschermen, laten we hen in de digitale wereld vogelvrij – met desastreuze gevolgen voor hun mentale welzijn.

In dit derde deel van 'De memoires van Abel Sikkink' zien we Parijs en het grillige Europa van de tweede helft van de negentiende eeuw.

De ineenstorting van welvaartsstaten, supercyclonen, megadroogtes, extreemrechts extremisme, ongebreidelde virussen, energietekorten, cyberaanvallen: de mensheid beweegt zich richting een tijdperk van permanente crisis.

Dit boek wijst de weg naar een energieker leven. Je wakkert het vuur in je leven weer aan!