Meer dan 5,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Veel mysterie, weinig spanning

Anne-Claire Verham 16 februari 2018

Auteur Wendy Walker komt uit een warm gezin en heeft er zelf ook een. Toch schreef ze met Het Cassandra-effect een thriller over een gezin dat door toedoen van een narcistische moeder ernstig disfunctioneert. Inspiratie daarvoor haalde ze vooral uit een jarenlange praktijk als advocaat familierecht. Daarbij had ze de beste bedoelingen, want ze wilde niet alleen een spannend boek schrijven, maar ook de problemen van kinderen met een narcistische ouder onder de aandacht brengen. Dat klinkt als een mooie win/win situatie, maar het één blijkt toch te wringen met het ander. Daardoor laat dit boek uiteindelijk gemengde gevoelens achter, maar slaat de balans wel naar het positieve door.

Voor een goed begrip: met narcisme wordt geen bovenmatige ijdelheid of zelffelicitatie bedoeld. Het gaat om een narcistische persoonlijkheidsstoornis, ook wel bekend als pathologisch narcisme. Mensen die deze stoornis hebben zijn extreem manipulatief en zelfgeobsedeerd en proberen hun eigen superioriteit steeds weer te bevestigen door anderen onderuit te halen.

Wendy Walker is bij ons ook bekend van de psychologische thriller Niet alles is vergeten. Het Cassandra-effect is haar tweede thriller en werd vertaald door Anna Livestro. Opvallend is dat de oorspronkelijke titel Emma in the Night luidt, wat eigenlijk minder accuraat is.

De term ‘Cassandra-effect’ komt weliswaar niet in het boek voor, maar is wel van toepassing. Het is een, op de mythische Cassandra geïnspireerde term en verwijst naar partners van autisten, die vaak niet worden geloofd wanneer ze het over het gedrag van hun wederhelft hebben. Hoofdpersoon Cassandra (Cass) Tanner wordt echter ook niet geloofd als ze meent dat haar zus Emma en zijzelf niet veilig zijn wanneer ze na de scheiding van hun ouders bij hun narcistische moeder in haar nieuwe gezin moeten gaan wonen. Jaren later gaat het niettemin mis en verdwijnen de beide zusjes spoorloos. Vervolgens is het forensisch psychologe Abby Winter die niet wordt geloofd als ze de moeder niet vertrouwt.

Het verhaal begint echter als Cass drie jaar later weer levend en wel terugkeert. Ze vertelt dan hoe Emma en zij door een vreemd echtpaar gevangen zijn gehouden op een eiland voor de Amerikaanse oostkust. Hoewel Cass wist te ontsnappen, moest Emma noodgedwongen achterblijven. Het is dus zaak om het betreffende eiland zo snel mogelijk te vinden en Emma te bevrijden voordat het echtpaar haar iets aan zal doen. Psychologe Abby voelt echter dat er iets niet klopt en probeert te achterhalen wie er nu precies wie manipuleert, wat er werkelijk aan de hand is en wat er in het verleden is gebeurd.

Cass vertelt haar verhaal in de ik-vorm, terwijl Abby’s gezichtpunt vanuit de derde persoon wordt beschreven. Daarbij krijgt de lezer al snel te horen dat Cass een verklaring heeft ‘bedacht’ en dus liegt. Gaandeweg blijkt echter dat ze ook veel waarheden vertelt, want ze geeft talloze details en is emotioneel erg betrokken. Dat levert volop mysterie op, want wat is er gelogen en waarom. Het maakt het echter ook moeilijk om met Cass mee te leven, aangezien je niet weet of ze goede of slechte bedoelingen heeft.

Ondertussen heeft het boek te lijden onder een afstandelijke schrijfstijl. Veel gebeurtenissen worden achteraf verteld en maar al te vaak zijn we niet ter plekke aanwezig. Daarnaast staat er zoveel nauwelijks verholen uitleg over pathologisch narcisme in het boek, dat het soms welhaast een casestudy voor psychologiestudenten lijkt. En dat doet de toch al matige spanning geen goed.

Met zulke problemen had Het Cassandra-effect gemakkelijk een saai boek kunnen zijn. Toch is dat niet het geval. De vraag wat er is gebeurd blijft nieuwsgierigheid opwekken. De verbijsterende verwikkelingen binnen het ontspoorde gezin houden de aandacht goed vast en Walker speelt het idee van ‘wie manipuleert wie’ maximaal uit. Daardoor blijf je toch doorlezen, met als uiteindelijke beloning een sterke ontknoping vol verrassingen. Ondanks alles zal het voor velen dan ook de moeite waard blijken om door de nadelen van dit boek heen te lezen.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Anne-Claire Verham

Gesponsord

Een indringend verhaal op het scherp van de snede, vanuit de belevingswereld van de strafrechtadvocate die als slachtoffer moet strijden voor een eerlijke behandeling onder het recht waar ze altijd in heeft geloofd.

Hetzelfde boek lezen brengt mensen samen: je hebt direct iets om over te praten! Daarom lezen we in november met heel Nederland 'Joe Speedboot' van Tommy Wieringa. Je haalt het boek gratis op bij je bibliotheek.

'Bevreemdend, mysterieus en ongelofelijk. Esther Gerritsen maakt het onbereikbare perspectief herkenbaar.' – Jury Boekenbon Literatuurprijs 2024 over Gebied 19

Nieuwe, prachtige roman van dé literaire stem uit Ierland, Sally Rooney.

Dog Man is terug met een spannend nieuw avontuur! Een stinkdier zorgt voor een groot drama: Dog Man ruikt verschrikkelijk

Een radicaal eerlijk en aangrijpend onderzoek van een dochter die niet alleen de moeizame relatie met haar moeder probeert te begrijpen, maar ook de verstoorde relatie tot haar eigen lichaam.

Speurend naar eeuwenoude ruïnes en kastelen, objecten en kunstwerken, reisroutes en slagvelden slalomt Bart Van Loo door de Lage Landen.

Een nieuwe Baantjer is altijd een goed cadeau! Op een voorjaarsochtend wordt het lichaam van Ron Doomerik aangetroffen in zijn appartement aan de Amsterdamse Houtkade. Er steekt een mes in zijn rug. 

Een magische reis naar Fantasia is een nieuwe versie van het avontuur Lang Leve Fantasia van Geronimo Stilton met extra veel avontuur en veel meer illustraties. Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Een betoverend cadeauboek, met linnen omslag, poëtisch vertaald door Imme Dros.

De manga over een avontuurlijke eenhoorn voor 9+. Unico's liefde heeft Venus en haar handlanger Byron wakker gemaakt, die hen allebei willen vernietigen!

De uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis. Een schitterend halfland van angst en hoop, ingeklemd tussen hoge dijken, waar alles permanent verandert en niets is wat het lijkt.

Meester Jesper gaat op schoolkamp met de kinderen uit groep 8. De directeur, mevrouw Azijnvijver, heeft één strenge eis: geen telefoons mee op kamp.

Meester Mark verzamelde de allerleukte taalfoutjes en kinderlogica over feesten en feestjes: van verjaardag tot kerst, en van sint tot de geboorte van een baby.

Op zoek naar avontuur en de waarheid over haar moeder, wordt Cato meegesleurd op een gevaarlijke reis door tijd en herinneringen - Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

Een zeer vooraanstaand forensisch antropoloog claimt dat in het kunstwerk gebruik is gemaakt van een menselijk bot.

Diep verscholen in de Appalachen ligt de McAlpine Lodge, waar Will en Sara hun huwelijksreis doorbrengen. Het resort is een afgelegen paradijs op aarde, behalve dan dat iedereen er liegt.

Het langverwachte vervolg op Koninkrijk. Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Vergeet wat je weet over het continent Afrika. Zeinab Badawi duikt in het verleden van haar geboortecontinent, de geboorteplek van de mensheid.

Waar we onze kinderen in de fysieke wereld steeds meer overbeschermen, laten we hen in de digitale wereld vogelvrij – met desastreuze gevolgen voor hun mentale welzijn.

In dit derde deel van 'De memoires van Abel Sikkink' zien we Parijs en het grillige Europa van de tweede helft van de negentiende eeuw.

De ineenstorting van welvaartsstaten, supercyclonen, megadroogtes, extreemrechts extremisme, ongebreidelde virussen, energietekorten, cyberaanvallen: de mensheid beweegt zich richting een tijdperk van permanente crisis.

Dit boek wijst de weg naar een energieker leven. Je wakkert het vuur in je leven weer aan!