Meer dan 5,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Gewoon weer een goede paranormale thriller

Anne-Claire Verham 07 oktober 2019

Stephen King is al lang keizer onder de schrijvers. Inmiddels heeft hij 45 jaar schrijvend doorgebracht aan vermoedelijk het meest uitgebreide en succesvolle oeuvre ooit. Indrukwekkend, maar het doet ook vrezen dat de inspiratie toch op is of de auteur niet meer bij de tijd. Onnodig, zo blijkt uit Kings nieuwste boek Het Instituut. Daar zit geen spatje sleet op, want zijn betrokkenheid bij de hedendaagse tieners uit het verhaal is daar veel te groot voor. En in die betrokkenheid weet hij zijn lezers toch weer volop mee te slepen, want het lot van deze kinderen zal ook hen aan het hart gaan.    

Het basisidee achter Het Instituut, dat vlot is vertaald door Annemarie Lodewijk, is niet overdreven origineel. Jonge tieners met lichte telepathische of telekinetische gaven worden door een geheime organisatie opgesloten in een faciliteit, waar ze medische toestanden moeten ondergaan en worden gebruikt voor naargeestige doeleinden. Dat roept associaties op met allerlei series, films en boeken uit de afgelopen decennia waarin kinderen eveneens werden belaagd door enge organisaties en moreel gehandicapte wetenschappers. Het blijft echter bij associaties, want dit verhaal neemt een geheel eigen afslag. Al dringt de vergelijking met de populaire tv-serie ‘Stranger Things’ zich vrij sterk op en is ‘vernieuwend’ niet een etiket dat je op dit boek zou plakken.  

Hoofdpersoon is de 12-jarige Luke Ellis uit Minneapolis, die ‘s nachts op brute wijze wordt ontvoerd naar het ultrageheime Instituut in de staat Maine. Dat gebeurt uitsluitend vanwege zijn minimale telekinetische gave. Luke is ook een extreem intelligent en belezen wonderkind, maar dat vinden zijn ontvoerders eerder lastig dan wenselijk. De vrienden die hij maakt onder de andere gevangenen, waaronder de charmante rebel Nicky, powergirl Kalisha en het telepathisch begaafde jongetje Avery, zien dat echter anders. Net als hijzelf doet, beschouwen zij Luke als hun beste kans om ooit nog levend uit het Instituut te geraken. Samen bedenken ze een plan. Maar of dat plan zal slagen voordat iedereen van Voorkant naar het onheilspellende Achterkant is overgeplaatst, valt nog te bezien.  

Typisch genoeg begint dit boek niet met hoofdpersoon Luke. Eerst lezen we hoe de gewezen politieman Tim Jamieson, die later nog een belangrijke rol zal spelen, als nachtwaker verzeild raakt in het onooglijke, zuidelijke ministadje DuPray . De meeste thrillerauteurs zullen proberen hun lezers meteen het verhaal binnen te trekken met een spannende scène rondom de held, maar niet Stephen King. Hij begint liever rustig, waarbij hij de lezer eerst het hedendaagse Amerika binnentrekt voordat hij aan iets anders toekomt. En terecht, want nog steeds weet hij als geen ander een raak beeld te schetsen van Amerikanen en hun land.  

Verrassend is dat zijn talent voor levensechtheid ook van toepassing blijkt op de paranormale krachten van de hoofdpersonen. Die krijgen zo geloofwaardig vorm dat je gaat geloven dat ze echt bestaan. Jammer is wel dat de ontwikkeling die de kinderen met hun gaven doormaken wat traag verloopt, waardoor het lang duurt voordat de echte verwondering toeslaat. Maar gelukkig komt dat in de verpletterende finale helemaal goed.  

Een reden voor die traagheid is dat King eigenlijk een andere focus heeft. Binnen de dystopische situatie die hij creëert, wil hij vooral laten zien hoe zelfs jonge tieners tegen een ogenschijnlijke overmacht van volwassenen in kunnen vechten. En daaraan besteedt hij meer aandacht dan aan het paranormale. Ondertussen stelt hij ook de filosofische vraag of het doel niet toch de middelen heiligt ferm aan de orde.  

Dit alles koppelt hij aan een verhaal vol spannend jongensavontuur, dat echter nooit kinderachtig wordt en ook voor volwassenen boeiend blijft. Er zit bovengemiddeld veel humor in voor een dystopie, maar ook wat overdadig drama dat voortkomt uit een grotere hoeveelheid geweld dan nodig was geweest.  

Kleine bedenkingen kortom, op het totaalplaatje van een goed boek, want Het Instituut is toch weer een verhaal dat je bijblijft. Stephen King is een schoenmaker die nog steeds het beste uit zijn leest haalt.  

5

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Anne-Claire Verham

Gesponsord

Een indringend verhaal op het scherp van de snede, vanuit de belevingswereld van de strafrechtadvocate die als slachtoffer moet strijden voor een eerlijke behandeling onder het recht waar ze altijd in heeft geloofd.

Hetzelfde boek lezen brengt mensen samen: je hebt direct iets om over te praten! Daarom lezen we in november met heel Nederland 'Joe Speedboot' van Tommy Wieringa. Je haalt het boek gratis op bij je bibliotheek.

'Bevreemdend, mysterieus en ongelofelijk. Esther Gerritsen maakt het onbereikbare perspectief herkenbaar.' – Jury Boekenbon Literatuurprijs 2024 over Gebied 19

Nieuwe, prachtige roman van dé literaire stem uit Ierland, Sally Rooney.

Dog Man is terug met een spannend nieuw avontuur! Een stinkdier zorgt voor een groot drama: Dog Man ruikt verschrikkelijk

Een radicaal eerlijk en aangrijpend onderzoek van een dochter die niet alleen de moeizame relatie met haar moeder probeert te begrijpen, maar ook de verstoorde relatie tot haar eigen lichaam.

Speurend naar eeuwenoude ruïnes en kastelen, objecten en kunstwerken, reisroutes en slagvelden slalomt Bart Van Loo door de Lage Landen.

Een nieuwe Baantjer is altijd een goed cadeau! Op een voorjaarsochtend wordt het lichaam van Ron Doomerik aangetroffen in zijn appartement aan de Amsterdamse Houtkade. Er steekt een mes in zijn rug. 

Een magische reis naar Fantasia is een nieuwe versie van het avontuur Lang Leve Fantasia van Geronimo Stilton met extra veel avontuur en veel meer illustraties. Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Een betoverend cadeauboek, met linnen omslag, poëtisch vertaald door Imme Dros.

De manga over een avontuurlijke eenhoorn voor 9+. Unico's liefde heeft Venus en haar handlanger Byron wakker gemaakt, die hen allebei willen vernietigen!

De uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis. Een schitterend halfland van angst en hoop, ingeklemd tussen hoge dijken, waar alles permanent verandert en niets is wat het lijkt.

Meester Jesper gaat op schoolkamp met de kinderen uit groep 8. De directeur, mevrouw Azijnvijver, heeft één strenge eis: geen telefoons mee op kamp.

Meester Mark verzamelde de allerleukte taalfoutjes en kinderlogica over feesten en feestjes: van verjaardag tot kerst, en van sint tot de geboorte van een baby.

Op zoek naar avontuur en de waarheid over haar moeder, wordt Cato meegesleurd op een gevaarlijke reis door tijd en herinneringen - Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

Een zeer vooraanstaand forensisch antropoloog claimt dat in het kunstwerk gebruik is gemaakt van een menselijk bot.

Diep verscholen in de Appalachen ligt de McAlpine Lodge, waar Will en Sara hun huwelijksreis doorbrengen. Het resort is een afgelegen paradijs op aarde, behalve dan dat iedereen er liegt.

Het langverwachte vervolg op Koninkrijk. Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Vergeet wat je weet over het continent Afrika. Zeinab Badawi duikt in het verleden van haar geboortecontinent, de geboorteplek van de mensheid.

Waar we onze kinderen in de fysieke wereld steeds meer overbeschermen, laten we hen in de digitale wereld vogelvrij – met desastreuze gevolgen voor hun mentale welzijn.

In dit derde deel van 'De memoires van Abel Sikkink' zien we Parijs en het grillige Europa van de tweede helft van de negentiende eeuw.

De ineenstorting van welvaartsstaten, supercyclonen, megadroogtes, extreemrechts extremisme, ongebreidelde virussen, energietekorten, cyberaanvallen: de mensheid beweegt zich richting een tijdperk van permanente crisis.

Dit boek wijst de weg naar een energieker leven. Je wakkert het vuur in je leven weer aan!