Meer dan 6,1 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Aardige novelle maar te kort

Eigenlijk heeft de Amerikaanse fantasyschrijver Patrick Rothfuss (1973) een writer's block. Honderdduizenden lezers wereldwijd wachten vol anticipatie op het derde deel van zijn trilogie ‘De kronieken van Kvothe’, maar de druk valt hem te zwaar. Daardoor is het wachten inmiddels opgelopen tot zo’n dertien jaar. In 2014 publiceerde hij binnen de wereld van zijn trilogie nog wel een novelle en het korte verhaal The Lightning Tree. Nu, negen jaar later, komt hij met Het smalle pad van verlangen, een korte novelle die hij schreef in nauwe samenwerking met illustrator Nathan Taylor. Helaas bleken niet alle fans er blij mee, aangezien het verhaal slechts een uitgebreide versie van The Lightning Tree is. Voor de Nederlandstalige lezer is dit verhaal echter wél nieuw, waardoor Lia Belt met de vertaling aan de slag kon.

'Trouwe fans van Patrick Rothfuss zullen dit boekje niettemin met plezier lezen.' – recensent Anne-Claire

Patrick Rothfuss studeerde psychologie en Engels, maar wilde vooral fantasy schrijven. Zijn debuut De naam van de wind, het eerste deel van de trilogie, verscheen in 2007. Het tweede, uitermate lijvige deel, De angst van de wijze, volgde in 2011. Beide boeken brachten de auteur de naam een fijnzinnige auteur van literair getinte fantasy te zijn.

Het smalle pad van verlangen is een schelmenverhaal over de listige fae Bast. We volgen hem bij zijn bezigheden als leerjongen op midzomerdag. Hij houdt zitting bij een geheimzinnige, door de bliksem getroffen boom die bekend staat als de Bliksemboom. In ruil voor een gunst of een geheim helpt hij jonge kinderen met het oplossen van problemen of het beantwoorden van prangende vragen. Dat gaat zijn gangetje tot hij te maken krijgt met de bozige jongen Rijk met wie hij een geschiedenis heeft. Eigenlijk wil Bast deze jongen niet helpen, maar Rijk blijkt een wel erg ongebruikelijk verzoek te hebben dat hij niet kan negeren. Uiteindelijk zal hij al zijn vaardigheden als fae nodig hebben om deze opdracht tot een goed einde te brengen.

Een belangrijke vraag is of nieuwkomers een leuke kennismaking met de auteur aan die verhaal kunnen overhouden of niet. In een voorwoord schrijft Rothfuss dat hij zelf denkt van niet, dat nieuwe lezers te veel context zullen missen. Dat lijkt tijdens de eerste hoofdstukjes te kloppen, want die blijven nogal vaag en vragen om aanvullende informatie. Gelukkig volgt die informatie grotendeels alsnog en valt het reuze mee met dat gebrek aan context. Mogelijk is het verhaal in sommige opzichten zelfs leuker als je alles nog moet ontdekken. Of het ook een goede kennismaking is met 'De kronieken van Kvothe' valt niettemin te bezien. Zelfs met illustraties is de novelle erg kort. Alsof je op basis van een handgroot portretje moet bepalen hoe goed een schilder op kamerbreed doek zal zijn.

Gelukkig is het wel een aardig portret geworden van een jongen op de grens van volwassenheid. Zinnen zijn fraai, prominente karakters komen tot leven en er volgt een leuke ontknoping. Evengoed voelt dit toch behoorlijk opgerekte korte verhaal ook inhoudelijk eerder als te beknopt dan als te lang. De Bliksemboom had als bijzonder verschijnsel meer aandacht verdiend, sommige zaken missen nog wat extra uitleg en er blijft een los verhaaldraadje achter.

De frisse tekeningen van Nathan Taylor vormen een mooie aanvulling en maken het boekje tot een interessant cadeau of verzamelobject. Qua onderwerp blijven ze echter wat willekeurig. Sommige illustraties voegen op speelse wijze informatie toe aan de tekst, maar de meeste niet. De vele afbeeldingen met kinderen roepen associaties op met een jeugdboek, maar enkele sensuelere tekeningen dan weer niet. De auteur heeft het boek opgedragen aan zijn tienerzoons, dus wellicht is dit verhaal over een opgroeiende jongen primair voor hen en hun leeftijdsgenoten bedoeld.

Trouwe fans van Patrick Rothfuss zullen dit boekje niettemin met plezier lezen. Ook op het nachtkastje van nieuwkomers met een voorliefde voor schelmenverhalen en/of fantasy light zal het niet misstaan. Hoewel het portret maar klein is en weinig over de schilder en zijn volwaardige romans weggeeft, is het op zichzelf best aardig om te lezen.

Wil jij ook meer en leuker lezen? Lees dan dit boek voor de Hebban Reading Challenge van 2024!

Vink er bijvoorbeeld de volgende checklistcategorieën mee af: 'Lees een snel boek' en 'Lees een klein boek'. Meedoen kan via Hebban.nl/challenge.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Anne-Claire Verham

Gesponsord

Een hartverwarmende romance vol ouderwetse charme en personages die je gelijk in je hart sluit, tegen het decor van de roaring twenties.