Hebban recensie

Verrassende inkijkjes in 17de-eeuwse levens

Anne-Claire Verham 21 november 2017

De Gouden Eeuw, die grofweg de 17de eeuw beslaat, is waarschijnlijk de meest roemrijke periode uit de Nederlandse geschiedenis. Toch barst onze literatuur niet uit zijn voegen van boeken over dit tijdperk. Uitgeverij Historische Verhalen doet echter een nieuwe duit in het zakje met de bundel Historische verhalen. Korte verhalen uit de Gouden Eeuw. Daarin staan de beste inzendingen uit een verhalenwedstrijd die zij organiseerde in samenwerking met de websites Is-geschiedenis en Schrijvenonline.

Uiteindelijk zijn er 21 (vrij korte) verhalen in de bundel terecht gekomen. Deze worden voorafgegaan door een heldere introductie van Ferry Gouwens in de geschiedenis van de Nederlandse Gouden Eeuw. Het boek is echter, ondanks bijgevoegde boekenlegger, wat karig vormgegeven. De binnenmarges zijn zo krap dat het nauwelijks mogelijk is het boekje met maar één hand vast te houden. Ook levert de smalle bladspiegel veel foute en daarmee storende afbrekingen op.

De samenstellers wilden zowel verhalen over de zonnige als de donkere kanten van de Gouden Eeuw plaatsen en dat is gelukt. Ook zijn er bijdragen met neutralere onderwerpen. Desondanks is de verscheidenheid niet wat die had kunnen zijn. Beroemde schilders, de slavenhandel, de zeevaart en de tulpengekte komen we vaker dan eens tegen, maar geen enkel verhaal gaat over kenmerkende zaken als de Tachtigjarige Oorlog, het landsbestuur of het koopmansschap. Daar kunnen de uitgever en de schrijvers op zich niets aan doen, maar het geeft toch het gevoel dat er iets aan het plaatje ontbreekt.

Ondertussen valt één verhaal compleet uit de toon, namelijk ‘Een dag als weinig anderen’ van Sandrine van der Velde. Dit verhaal speelt zich af op een Frans kasteel ten tijde van Lodewijk XIV met louter Franse personages en heeft dus niets met de Nederlandse Gouden Eeuw te maken. Curieus genoeg is juist dit verhaal gekozen als winnaar van de schrijfwedstrijd, wat te denken geeft. Hoe serieus hebben de juryleden het gekozen thema zelf eigenlijk genomen als een verhaal dat zich er niet aan houdt toch kan winnen?

Gelukkig hebben de andere deelnemers zich wel aan het thema gehouden. Daarbij hebben ze zich vaak gericht op kleinere verhalen, zaken die het alledaagse leven van mensen hebben gekleurd maar niet zo bekend zijn. Zo schetst Stefan Zomers in ‘Ambacht van het dronken hoofd’ een levendig beeld van hoe de tulpenhandel nu echt in zijn werk ging, vertelt Nicoline van de Beek in ‘Kraagjes’ een markant verhaal over Culemborgse weesmeisjes, toont Fred Spierings ons in de ‘De metselaar’ de onderkant van de Amsterdamse arbeidsmarkt en beschrijft Marco Knauff in ‘Kermisgans’ een uit de hand lopende fascinatie met uitheemse diersoorten. Interessante keuzes waar de lezer nog iets van opsteekt.

Ook de persoonlijke beleving van mensen komt veel aan bod. Zo zijn er de doorleefde verhalen ‘Chan-Mi’ van Hay van den Munckhof, over de Koreaanse vrouw van een Nederlandse zeeman, en ‘Elsje: Zaak 84’ van Jo Vranckx over een Deens dienstmeisje dat in Amsterdam haar dromen komt najagen maar al snel in een nachtmerrie verzeild raakt. Heel anders is dan weer ‘De gouden kooi’ van Shavawn Somers dat een ontluisterend beeld geeft van het gedrag van 17de-eeuwse rijkeluiszoontjes.

Schrijftechnisch halen alle verhalen een goed niveau. Hier lijkt een zorgvuldig redactie mede debet aan te zijn, waarvoor de uitgeverij lof verdient. De belangrijkste kracht van de bundel is echter het feit dat de deelnemers gedwongen waren hun research goed te doen en zich te verantwoorden voor hetgeen ze hebben geschreven. En dat verleent deze bundel geloofwaardigheid. De lezer krijgt steeds weer het gevoel dat het zo welhaast gegaan moet zijn.

Al met al geven de verhalen verrassend inkijkjes in de Gouden Eeuw en brengen ze de geschiedenis mooi tot leven. Wel valt het de uitgever voor de toekomst aan te raden een ander type uitgave te kiezen en een zelfgekozen thema beter te handhaven en uit te werken. Want dat er meer van deze bundels gaan komen, valt van harte te hopen.

Meer recensies van Anne-Claire Verham

Nieuwe, prachtige roman van dé literaire stem uit Ierland, Sally Rooney.

Dog Man is terug met een spannend nieuw avontuur! Een stinkdier zorgt voor een groot drama: Dog Man ruikt verschrikkelijk

Een radicaal eerlijk en aangrijpend onderzoek van een dochter die niet alleen de moeizame relatie met haar moeder probeert te begrijpen, maar ook de verstoorde relatie tot haar eigen lichaam.

Speurend naar eeuwenoude ruïnes en kastelen, objecten en kunstwerken, reisroutes en slagvelden slalomt Bart Van Loo door de Lage Landen.

Een nieuwe Baantjer is altijd een goed cadeau! Op een voorjaarsochtend wordt het lichaam van Ron Doomerik aangetroffen in zijn appartement aan de Amsterdamse Houtkade. Er steekt een mes in zijn rug.

Een magische reis naar Fantasia is een nieuwe versie van het avontuur Lang Leve Fantasia van Geronimo Stilton met extra veel avontuur en veel meer illustraties. Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Een betoverend cadeauboek, met linnen omslag, poëtisch vertaald door Imme Dros.

De manga over een avontuurlijke eenhoorn voor 9+. Unico's liefde heeft Venus en haar handlanger Byron wakker gemaakt, die hen allebei willen vernietigen!

De uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis. Een schitterend halfland van angst en hoop, ingeklemd tussen hoge dijken, waar alles permanent verandert en niets is wat het lijkt.

Meester Jesper gaat op schoolkamp met de kinderen uit groep 8. De directeur, mevrouw Azijnvijver, heeft één strenge eis: geen telefoons mee op kamp.

Meester Mark verzamelde de allerleukte taalfoutjes en kinderlogica over feesten en feestjes: van verjaardag tot kerst, en van sint tot de geboorte van een baby.

Op zoek naar avontuur en de waarheid over haar moeder, wordt Cato meegesleurd op een gevaarlijke reis door tijd en herinneringen - Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

Een zeer vooraanstaand forensisch antropoloog claimt dat in het kunstwerk gebruik is gemaakt van een menselijk bot.

Diep verscholen in de Appalachen ligt de McAlpine Lodge, waar Will en Sara hun huwelijksreis doorbrengen. Het resort is een afgelegen paradijs op aarde, behalve dan dat iedereen er liegt.

Het langverwachte vervolg op Koninkrijk. Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Vergeet wat je weet over het continent Afrika. Zeinab Badawi duikt in het verleden van haar geboortecontinent, de geboorteplek van de mensheid.

Waar we onze kinderen in de fysieke wereld steeds meer overbeschermen, laten we hen in de digitale wereld vogelvrij – met desastreuze gevolgen voor hun mentale welzijn.

In dit derde deel van 'De memoires van Abel Sikkink' zien we Parijs en het grillige Europa van de tweede helft van de negentiende eeuw.

De ineenstorting van welvaartsstaten, supercyclonen, megadroogtes, extreemrechts extremisme, ongebreidelde virussen, energietekorten, cyberaanvallen: de mensheid beweegt zich richting een tijdperk van permanente crisis.

Dit boek wijst de weg naar een energieker leven. Je wakkert het vuur in je leven weer aan!