Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Van A naar welke B precies?

Anne-Claire Verham 13 augustus 2024

Op 10 juni 1907 stonden in Peking vijf automobielen aan de start van wat een groot huzarenstuk beloofde te worden: een autorace van vele duizenden kilometers naar Parijs. De route liep grotendeels over onverharde wegen, dwars door onherbergzame oorden als de Gobiwoestijn en Siberië. Veel mensen geloofden niet dat iemand Parijs ging halen. Aangezien de finish wel degelijk is bereikt, is er al veel gezegd en geschreven over deze race. Dat was echter niet recentelijk en ook niet erg objectief. Vandaar dat de Britse auteur Kassia St Clair met Van Peking naar Parijs een nieuwe poging waagt, maar dan onpartijdig en op een manier een moderne historicus waardig. Dat lukt aanvankelijk goed, maar uiteindelijk verliest haar boek richting.

'Hoofdstukjes met kleurrijke verhalende fictie over het verloop van de tocht worden om en om afgewisseld met meer informatieve stukken over uiteenlopende, met de wedstrijd samenhangende onderwerpen.' – recensent Anne-Claire

Cultuurhistoricus en journalist St Clair heeft een specialisatie in modegeschiedenis en schreef twee non-fictieboeken. Daarbij viel ze op met originele onderwerpen binnen haar specialisatie. Het geheime leven van kleuren en De gouden draad zijn dan ook beide naar het Nederlands vertaald. Met Van Peking naar Parijs begeeft de auteur zich op heel ander terrein, al steekt haar belangstelling voor kleding met enige regelmaat de kop op. Vaste vertaalster Annemie de Vries nam in ieder geval ook dit boek voor haar rekening.

De autorace Peking-Parijs was georganiseerd door het Franse dagblad Le Matin en grotendeels een Franse aangelegenheid. De vijf automobielen die uiteindelijk de start in het verre Peking haalden, varieerden onderling sterk in gewicht, vermogen en type bemanning. Onder de bestuurders waren een Italiaanse prins, een oplichter en enkele autocoureurs. Sommige auto's hadden een monteur als bijrijder, andere een journalist, en de prins beide. Eén voertuig was een Spyker waardoor Nederland, ondanks een Franse chauffeur, als een van de drie deelnemende landen telde.

De race beslaat echter maar de helft van het boek. Hoofdstukjes met kleurrijke verhalende fictie over het verloop van de tocht worden om en om afgewisseld met meer informatieve stukken over uiteenlopende, met de wedstrijd samenhangende onderwerpen. Zo lezen we bijvoorbeeld over de politieke situatie rond 1907 in China en Rusland en over de geschiedenis van de door de journalisten veelgebruikte telegraaf. Het belangrijkste onderwerp is echter de geschiedenis van de automobiel. Daarbinnen zoekt de auteur de diepte op met vragen over waarom bepaalde keuzes zijn gemaakt bij de ontwikkeling van de auto in de periode rondom 1907. Interessant, aangezien Ford nog geen anderhalf jaar later het baanbrekende T-model op de markt bracht.

Desondanks was deze opzet een riskante keuze, aangezien het gemakkelijk een onsamenhangend boek had kunnen opleveren. Lange tijd pakt het echter goed uit. In beide soorten tekst weet de auteur een variëteit aan historische informatie op speelse en behapbare wijze te brengen. Ze heeft een goed gevoel voor leuke anekdotes en voor relatief onbekende stukjes geschiedenis. Bovendien weet ze een fijne wisselwerking tot stand te brengen. Als je na een informatief hoofdstuk er weer eentje over de race leest, begrijp je meer en zie je alles beter voor je.

Helaas nemen de zaken geleidelijk aan een andere afslag. Als de focus steeds meer komt te liggen bij de geschiedenis van de auto, neemt de relatie tussen informatie en wedstrijdverslag af. Iets dat ook komt doordat St Clair dan steeds vaker aan de periode rond 1907 voorbijgaat en de toekomst induikt. Dit omdat ze ook de zwarte kanten van de automedaille graag onder de aandacht brengt. Dat doet ze echter zo voortvarend dat het idee van een vrolijk historisch boek over een woest avontuur erdoor wordt ondermijnd. Tegelijkertijd is het te weinig constructief om deze aanklacht te gaan zien als hoofddoel achter het boek. Wat de eindbestemming wel had zullen zijn, is niet langer duidelijk.

Net als de coureurs is Kassia St Clair echter een pionier die een nieuwe geschiedkundige weg probeert te zoeken in een voor haar onbekende specialisatie. Misschien een onverstandige keuze, maar al met al komt ze toch een heel eind en blijft het boek tot ruim voorbij de helft boeien.

Wil jij ook meer en leuker lezen? Lees dan dit boek voor de Hebban Reading Challenge van 2024!

Vink er bijvoorbeeld de volgende checklistcategorieën mee af: 'Lees een sportief boek' en 'Lees een waar boek'. Meedoen kan via Hebban.nl/challenge.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Anne-Claire Verham

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur