Aangrijpende roman die het verleden met het heden verbindt.

Carolien Van 't Hof is communicatieverantwoordelijke voor de kathedraal in mijn thuisstad Antwerpen. Ze is musicus en vertaler en ze houdt van geschiedenis, dus er zijn nogal wat raakvlakken tussen ons beiden. In de leesclub lazen we een hele tijd geleden haar debuut 'Rollekind', dat in mijn thuisstad speelde. Toen ik zag dat er weer een boek van haar uitkwam, moest ik dat uiteraard gewoon hebben. Een 'historische roman' dekt vele ladingen, het hangt er maar vanaf vanuit welk standpunt je een roman schrift. Voor deze auteur is de sociale geschiedenis altijd erg belangrijk. Dit keer ging het over de heksensprocessen in de zeventiende eeuw, in de Nederlanden, meer bepaald in Roermond. Tryn van Vierssen is een poortersvrouw die vastzit in een niet zo gelukkig huwelijk en die haar eigen weg probeert te gaan, wat zeker in de zeventiende eeuw niet evident was.
Begin oktober is ze getuige van een verontrustend kinderspelletje op de markt, een spelletje dat het begin blijkt te zijn van een van de gruwelijkste heksenvervolgingen in onze lage landen. Ze laat zich meeslepen in de waan van de dag en de beschuldigingen van de andere vrouwen. De heksenvervolgingen kennen een triest hoogtepunt, eind zestiende, begin zeventiende eeuw. Deze roman is gebaseerd op ware feiten, op brieven en documenten uit het archief van de stad Roermond.
Mensen laten zich meeslepen door de angst voor de duivel. Als je leest waar ze bang voor zijn denk je soms ‘komaan….’ maar de groepsdruk moet enorm geweest zijn. Tryns vader, een rechtsgeleerde, doet er alles aan om zijn dochter te redden, maar tevergeefs. De bisschop gaat tot het uiterste, maar de scholtis, de schout, houdt stand, zijn plichtsgevoel overheerst.
Een verhaal dat beklijft. Vrouwen werden al in prechristelijke tijden geassocieerd met magie, kruidenkunde en dergelijke, maar in het christendom krijgt het een negatieve bijklank. Ze zoeken hun heil bij de duivel en dus moeten ze verbannen worden. De overgrote meerderheid van de slachtoffers zijn vrouwen, maar ook enkele mannen ontsnapten er niet aan.
Dit boek is een voorbeeld van wat literatuur moet zijn. In eerste instantie een fijne roman om te lezen. Zeker. Maar ook, als de lezer dat wil, een document om na te denken over wat er gebeurd is en hoe we daar mee omgaan. Heksenverbranding is een vorm van femicide, wat helaas nog altijd bestaat, het doden van vrouwen omdat ze vrouw zijn. Een vorm van haat of angst? Als je dit gelezen hebt ga je verder kijken. Verder kijken in de geschiedenis, maar ook in het heden.
Opnieuw heeft de auteur een prachtig stukje werk afgeleverd. Een verhaal dat niet vergeten mag worden. Een verhaal dat niet alleen gelezen moet worden met de idee in het achterhoofd van: ach ja, ze wisten toen niet beter, natuurlijk. Een verhaal waar we moeten stilstaan bij wat er ook nu nog gebeurt en niet alleen in culturen die wat verder van ons bed staan.
Een zeer dikke aanrader voor een breed en divers publiek. Wil je een fijne historische roman lezen waar gedegen onderzoek voor werd gedaan en die in een vloeiende stijl en puntgaaf Nederlands geschreven is? Dit is een boek voor jou! Wil je een boek lezen waarna je dan verder op zoek kan gaan naar de bronnen van hekserij, heksenvervolgingen? Ook dan is dit absoluut een boek voor jou! Een topper, een boek dat de moeite van het lezen dubbel en dik waard is!!

Meer recensies van anne-marie margrete dewachter franke