Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Ingenieus portret van een schrijnend gezin

Anne Oerlemans 06 juni 2018

De tafel van Tarzan is de debuutroman van Xander Jongejan, uitgegeven in eigen beheer met hulp van Brave New Books. Toch is het niet zijn eerste uitgave. In 2017 verscheen, eveneens in eigen beheer, zijn dichtbundel Wat zijn de bananen duur. Jongejan schreef vijf jaar aan zijn debuutroman, die in februari 2018 verscheen. 

De roman is het verhaal van een vader en een zoon, maar tegelijk een over een mislukt huwelijk, de gave van mensen om langs elkaar heen te leven en die van een ongewone jeugd. In het bestek van een kleine 150 pagina’s weet Jongejan veel heftige thema’s en scènes te vatten, maar de kracht zit hem in het impliciete.

“Het liefste had ik de oude Mama. Wat D. deed, was reparatiewerk. Het leek op wat Mama deed, maar dan uit troost. Mama heeft me nooit getroost. Dat hoefde niet. We hadden nog geen verdriet. Ze lachte om alles. Ze ontdekte zichzelf door mij.”


De herinneringen van vader en zoon wisselen elkaar in korte hoofdstukken af. Vooral in het begin lijken deze twee werelden compleet langs elkaar te heen te lopen en vormen ze op geen enkel moment één geheel of een logisch verhaal, wat de afstand tussen de twee vergroot. Jongejan heeft de hoofdstukken geschreven alsof de twee personages elkaar hun verhalen vertellen, de vader praat bijvoorbeeld ook over zijn vrouw als ‘Mama’.

De korte, staccato zinnen die kenmerkend zijn voor de schrijfstijl van Jongejan maken dat alle heftige thema’s wel benoemd maar niet uitgewerkt worden. Langzaam krijgt de lezer de ruimte binnen het verhaal om het slechte huwelijk van de ouders, de affaire van de vader, zijn drankprobleem, het misbruik van de zoon door zijn therapeut, de zelfmoordpoging van de moeder en de ziekte van de oma en de moeder in te vullen. Het is allemaal nogal veel van het ‘goede’, maar het is knap hoe Jongejan de schrijnende werkelijkheid zo van de  ongemakkelijk afstandelijke personages heeft weten te vangen in zijn proza.

De oplettende lezer vindt details uit eerdere herinneringen terug in de verhalen over de latere herinneringen, waardoor uiteindelijk elk element past binnen het grotere geheel, ook waar dat eerder niet zo leek. In De tafel van Tarzan blijft dus vooral veel open. Op geen enkel moment verbindt Jongejan een oordeel aan wat zijn personages doen of laten. Uiteindelijk zijn het allemaal mensen die dingen doen die soms voor anderen onbegrijpelijk zijn.

Sommige dingen zijn onoverkomelijk een gevolg van een reeks omstandigheden. Die omstandigheden weet de auteur indrukwekkend te verwoorden. De tafel van Tarzan is een heftig boek voor de actieve lezer die een beetje zwartgallige humor wel kan waarderen. Typisch een boek dat intelligent in elkaar zit en zich ondanks de gruwelijkheden voor herlezing leent.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Anne Oerlemans

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur