Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Mos, zooien, groepsdwang en rechtvaardigheid

Anne Oerlemans 18 september 2017

Meisjes worden ‘wichtjes’ en fietsen worden ‘trappers’ in het nieuwe boek van Victor Frölke (1967). Frölke is filosoof en oud-correspondent in New York voor NRC Handelsblad en Het Parool. Er verschenen al meerdere romans van zijn hand en in 2016 verscheen zijn Dagboek van een postbode over zijn driejarige loopbaan bij de post. Bij uitgeverij Thomas Rap verscheen zijn allernieuwste roman; Het Dispuut.

De wereld van het Amsterdams Studenten Corps is een wereld op zich. Een wereld met eigen wetten en regels en vooral een wereld waarvan Tristan Oleander, die filosofie studeert, evenzeer wel als geen deel uit wenst te maken. Zijn vader was lid van het dispuut Multatuli en dus is dat waar ook Tristan zijn vrienden voor het leven dient te maken. Wanneer een van zijn dispuutgenoten echter door ‘een onfortuinlijk incident’ tijdens een groepsreis naar Indonesië om het leven komt, begint Tristan te twijfelen. Gevoelens van rechtvaardigheid en ethische vraagstukken blijven de filosofiestudent nog lang achtervolgen.

Alles klopt aan de roman van Frölke, inclusief – en in dit geval niet onbelangrijk – het taalgebruik. Dit eigen corporale jargon, waarin gezooid wordt en waarin tradities ‘mos’ worden, maakt dat je de corpsballen in Het Dispuut bijna kunt horen praten tijdens het lezen, inclusief de hete aardappel. Het maakt dat de auteur een geloofwaardig verhaal aflevert en daarmee een inkijkje biedt in het studentenleven bij het corps.

Toch is de filosoof onder de rechtenstudenten bij het corps niet altijd even positief over zijn leven daar. Het idee van bier, status, geld en ‘vrienden voor het leven’ staat hem aan maar hij bekijkt de gewoonten van het dispuut niet zonder argwaan en beschikt over genoeg kritisch denkvermogen om daar af en toe op te reflecteren:

“[…] – al hoorde hij er nog niet bij, want hij moest eerst de Beschaving voltooien, pas daarna zou hij als lid voor het leven worden geïnaugureerd en zou hij toe kunnen treden tot de eeuwigevriendenclub.”


Frölkes roman doet je als lezer nadenken over de praktijken binnen studentenverenigingen en disputen, zonder deze direct te veroordelen. Uiteindelijk besluit Tristan zijn dispuut de rug toe te keren en wint zijn rechtvaardigheidsgevoel het van zijn loyaliteitsgevoel. Een loyaliteit die afgedwongen wordt en daarmee toch niet tot het einde der tijden stand blijkt te houden.

“Groepsdwang maakte dat hij een activiteit die hem tegenstond toch met verve uitvoerde; niet zozeer door de vurige wens erbij te horen, als wel de angst te worden buitengesloten, hetgeen op hetzelfde neerkwam. Meedoen ging vanzelf, er was verrassend weinig wilskracht voor nodig.”


Het Dispuut slaat de spijker op zijn kop en is daarbij een roman die ook vanwege het verhaal op zich de moeite waard is. Hoofdpersonage Tristan is sympathiek en herkenbaar genoeg om ook de niet-corpsballen onder ons mee te nemen in het verhaal en daar de spanningsboog vast te houden tot het bittere einde.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Anne Oerlemans

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur