Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Het begrip 'kunstenaarsmindset' resoneert, de inhoud van het boek helaas niet

Anne Slofstra 09 februari 2021

'De blik waarmee kunstenaars naar de wereld kijken en de hele houding die daaruit voortkomt, is wat ik de kunstenaarsmindset noem. Het is een open houding die ons helpt de wereld onbevangen, speels, onderzoekend én scheppend tegemoet te treden.'

Merlijn Twaalfhoven (1976) is componist, al componeert hij al een aantal jaren niet meer, en cultureel ondernemer. In 2017 richtte Twaalfhoven The Turn Club op, een samenwerkingsverband van kunstprofessionals die maatschappelijke vraagstukken willen aanpakken met een ‘kunstenaarsmindset’. Deze bijzondere mindset staat ook in zijn boek Het is aan ons centraal. Twaalfhoven betoogt dat iedereen het in zich heeft om de kunstenaar in zichzelf te ontwikkelen, ongeacht wat je beroep, afkomst of talent is. Twaalfhoven spoort mensen aan om deze mindset te laten ontwaken, maar waarschuwt ook dat dit oefening vergt. Meteen in de inleiding zet hij een vurig pleidooi uiteen om de noodzaak hiervan te onderstrepen.

Een mooi streven; een kunstenaarsmindset ontwikkelen bij lezers. De term spreekt aan en creëert de verwachting dat Twaalfhoven gaat uitleggen hoe je deze zogenoemde kracht eigen kunt maken. Hij deelt veel informatie en persoonlijke ervaringen, maar vliegt daarbij (enthousiast) alle kanten op, zonder ergens echt de diepte in te gaan. Doordat de auteur meerdere malen terugvalt op dezelfde bijzondere gebeurtenissen die hij heeft meegemaakt, is het gevoel van herhaling groot. Daarnaast wordt ook dezelfde boodschap steeds net iets anders benoemd, zonder dat het de lezer echt pakt en duidelijk wordt wat Twaalfhoven precies bedoelt. Wat verwacht de schrijver nu van jou als lezer, met welke blik kijk jij voortaan de wereld in? Het wordt niet duidelijk.

Komt de boodschap van Twaalfhoven dan helemaal niet over? Nee, daarvoor bevat het boek ook hele mooie gedeeltes waar je zelf een les uit kunt halen. In 2004 is Twaalfhoven bijvoorbeeld op Cyprus om te spelen bij de opening van de Nederlandse ambassade. Na afloop wordt hij uitgenodigd door één van de aanwezigen bij diegene thuis. Het huis van deze persoon staat half in de bufferzone die Cyprus verdeelt in een Grieks en Turks deel. In de achtertuin hangt prikkeldraad boven de schutting en Twaalfhoven ziet soldatenkaarten liggen. Tegelijkertijd hoort hij vogels fluiten en ziet hij veel groen, waardoor hij op hetzelfde moment ook de sereniteit van deze plek ervaart. Een jaar later staat Twaalfhoven met tientallen muzikanten, scholieren, koorleden, studenten en slagwerkers op de daken en balkons aan weerszijden van de bufferzone om een door Twaalfhoven gemaakte compositie uit te voeren.

'Een uur lang was enkel de schoonheid van geluid te horen, geluid dat zich niets aantrok van prikkeldraad en mijnen. Tijd en ruimte werden losgemaakt van een wereld waarin iedereen continu partij moet kiezen.'

De missie van Twaalfhoven – mensen echt in beweging krijgen voor het goede, langdurige verbindingen aanleggen in een gebroken wereld, inspiratie bieden om de vraagstukken van de 21ste eeuw samen op te lossen – is bewonderenswaardig en inspirerend. Helaas zullen weinig lezers door dit boek hun eigen kunstenaarsmindset ontdekken.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Anne Slofstra

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur