Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Weinig aandacht voor personages

Anne Terwisscha 25 juli 2010
Ctrl Alt Delete is het vervolg op Daemon en kan haast niet op zichzelf gelezen worden. Daarvoor wordt er teveel teruggegrepen naar gebeurtenissen in het eerste deel. Alhoewel je als lezer gedurende het verhaal wordt bijgepraat, merk je wel dat het handiger zou zijn geweest om het vorige deel te hebben gelezen om alle details te weten.
De wereldbevolking moet zich ernstig zorgen maken. Ogenschijnlijk worden we geregeerd door democratieën, maar in werkelijkheid ligt de macht bij een handjevol mensen die alleen geïnteresseerd zijn in eigen gewin. Om die reden heeft ene Sobol een computerprogramma gemaakt, Daemon, dat de wereldeconomie moet aanvallen en eerlijke oplossingen zoals duurzame energie moet stimuleren. Sobol was al overleden in het eerste boek, maar zijn erfenis bestaat nog. In Ctrl Alt Delete gaat de aanval op de wereldeconomie verder. Daemon heeft volgelingen gekregen die door middel van een vizierbril een toegevoegde dimensie zien, darknet genaamd. Via darknet zijn de digitaal opgeslagen gegevens van mensen zichtbaar, zoals hun schulden bij de bank. Binnen Daemon bestaan twee partijen: mensen die het programma ten goede en die het ten kwade willen gebruiken. Uiteraard botst dat met elkaar, en dan moeten die volgelingen het ook nog eens opnemen tegen degenen die het programma willen vernietigen.
Dat is in het kort waar het boek over gaat en dan heb ik het nog niet eens over de personages gehad. Op zich komt dat wel overeen met het boek, waarin de personages nogal vlak blijven en enkel dienen om theorieën over de toekomst van de wereld aan op te hangen. Zelfs de flaptekstschrijver had moeite om te beschrijven welke personages interessant zijn om te volgen en is zover gegaan dat hij wat is gaan verzinnen. Pete Sebeck staat namelijk niet op om tegen de Daemon te vechten. Er is geen sprake van een opstand, laat staan dat Pete er leider van wordt. De vraag of het hem lukt om de nietsontziende software te vernietigen, is daardoor ook op niets gebaseerd (en komt ook niet aan de orde). Suarez gaat er in grote stappen doorheen, met weinig aandacht voor wat al deze ontwikkelingen voor de mensheid betekenen. Een overleg tussen allerlei geheime diensten wordt door Suarez zo opgetekend dat bij de dialogen alleen de naam van de geheime dienst wordt verteld en niet de naam van de afgezant.
Ctrl Alt Delete is een boek met potentie, maar door deze uitwerking is het het niet helemaal. Er waren slechts enkele scènes waar ik geboeid door raakte, en dat is te weinig voor drie sterren.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Anne Terwisscha

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur