Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Uitzonderlijk strak geplot

Anne Terwisscha 05 september 2017

Oz werkt voor een getuigenbeschermingsprogramma en krijgt de opdracht om een ‘fast 360’ te doen, een snelle scan van de omgeving van Tyler en haar dochter Charlie, die al dertien jaar in dat programma zitten. Vrij snel daarna wordt de opdrachtgever aangevallen en wordt Charlie ontvoerd. Oz probeert te redden wat er te redden valt, maar ondervindt veel tegenwerking omdat Tyler niemand vertrouwt. En terecht, want in de schimmige wereld van getuigenbescherming weet je nooit wie aan welke kant staat.

Enter is het eerste deel van de Rebound-trilogie, waarvan de drie titels binnen een jaar tijd gaan verschijnen (deel twee in november en deel drie in juni 2018). Wat Rebound is, mag Willem Asman zelf uitleggen in zijn boek, want dat zou een deel van de plot weggeven.

Met zijn vorige titels liet Asman al zien dat hij tot de Nederlandse auteurs behoort die makkelijk de internationale concurrentie aankunnen en dat doet hij met Enter opnieuw. Eén van zijn personages waant zich op een gegeven moment zelfs in een Ludlum en die vergelijking is helemaal niet zo gek. Ook Asman creëert een internationale groepering met eigen opvattingen, en zoals dat gaat rollen daar als vanzelf de bijbehorende (spionage)activiteiten en ingewikkelde verhaallijnen uit voort.

Asman hanteert een strakke schrijfstijl zonder overbodige uitweidingen. Dat zie je bijvoorbeeld gelijk in de openingsscène waarin Oz een bankier op zijn kantoor bezoekt.  

'Ik vroeg je “waar”?' Zonder op te kijken. Een baas eist opheldering.
'En wij zorgen voor een baan.' Oz, onverstoorbaar, houdt zich aan het script.
'Ik heb geen baan nodig.'


Geen enkel woord over de inrichting, maar door kort te beschrijven wat de bankier doet en zegt, zie je gelijk het hele kantoor voor je. Daar zouden heel wat (beginnende) auteurs die een lawine van bijvoeglijke naamwoorden over de lezer uitstorten een voorbeeld aan kunnen nemen.

Enter is uitzonderlijk zorgvuldig geplot. De personages vragen zich geregeld af wie wat op welk moment weet en hoe. Asman zorgt ervoor dat het tot in detail klopt. Niet alles wordt opgehelderd, maar de antwoorden op de losse eindjes zullen ongetwijfeld in deel twee en drie aan bod komen.

Enter is een afgerond verhaal en kan als zondanig als een compleet boek worden gezien. Maar ergens is te wensen dat Asman van de Rebound-trilogie een vuistdik boek had gemaakt, net als Ludlum. Nu is het wachten op de volgende delen. Wat kan een jaar dan lang duren.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Anne Terwisscha

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur