Ik miste de spark

AnneHut 07 december 2023
Hans Klok is altijd al een van mijn favoriete BN’ers geweest. Een ding wat altijd op mijn bucketlist heeft gestaan was het bezoeken van een van zijn shows, deze heb ik in de zomer van 2023 eindelijk af kunnen strepen! Het was een heerlijke voorstelling waarvan ik nog steeds onder de indruk ben. En even later pakte ik dit boek op, helemaal enthousiast!

Het verhaal bevat veel verschillende leuke, gedetailleerde verhalen van Hans zijn jeugd en het begin van zijn loopbaan als illusionist. Dit zijn de verhalen waar ik altijd zo geïnteresseerd in ben, hoe komt iemand op de plek waar hij is. Deze verhalen werden begeleid met een aantal foto’s uit die tijd. Daar scoor je bij mij echt bonuspunten mee! Naast de verhalen van vroeger volgen we Hans in het heden tijdens zijn circustour en langs plekken die veel voor hem betekenen.

Het boek is niet door Hans zelf geschreven, maar hij is gevolgd door journalist Marcel Langedijk die zijn verhaal weer op papier heeft gezet. Ik vond persoonlijk niet dat hij een hele fijne schrijfstijl had voor dit verhaal. In plaats van een doorlopend verhalen lezen we basically getranscribeerde interviews met wat achtergrond informatie. Het verhaal gebruikt ook een stuk platter taalgebruik dan dat ik had verwacht. Wat ik ook gek vond is dat de grote verhalen, zijn tijd in Vegas met Pamela Anderson en Siegfried & Roy helemaal op het einde zaten. Het verhaal werd al niet super chronologisch verteld dus dat had best eerder gekund.

Wat ik eigenlijk miste was de spark die zo typerend is voor Hans Klok. Natuurlijk is het goed dat ze ook laten zien dat zijn leven niet alleen glitter en glamour is, maar ik miste het enthousiasme. Het is wel duidelijk dat Hans veel liefde en passie voelt voor het vak, maar het wordt omschreven als ‘acht, was wel leuk’. Dat vond ik ontzettend jammer en het verhaal werd daardoor zelfs een beetje saai. Terwijl het echte spectaculaire gebeurtenissen beschrijven. Natuurlijk is het voor Hans another day at the office, maar ik had graag gezien dat hij deze illusie iets meer in stand wist te houden.

Meer recensies van AnneHut