Sterke feelgood roman met een emotioneel, maar kloppend slot

annejet1997 06 april 2024
Wat als je het verleden moet loslaten terwijl je herinneringen langzaam vervagen? En je de toekomst niet meer hebt, omdat je niet langer dan twee jaar te leven hebt? Dan is het ‘nu’ alles wat je nog hebt. Het overkomt de 26-jarige Emile. Hij lijdt aan jonge dementie. In plaats van bij de pakken neer te gaan zitten, besluit hij een bijzondere reis te maken.

Dit pijnlijk mooie verhaal zuigt je vanaf de eerste bladzijde op. Die 636 pagina’s heb je dus zo uit ;) Je voelt je al snel reisgenoot op Emile’s camperreis langs prachtige plekken en bijzondere ontmoetingen in Frankrijk. Want uit angst voor wat komen gaat, en om zijn trots te beschermen, besluit Emile zonder afscheid van zijn naasten te vertrekken. Hij wil zijn lot alleen tegemoet gaan en onderweg genieten van alles wat het leven hem nog wil geven.

Hoewel, niet helemaal alleen. Hij plaatst online een advertentie voor een reisgezel en vertrekt met de mysterieuze Joanne. Een jonge vrouw, die altijd gekleed gaat in het zwart. Ze zegt weinig en staart bij iedere tussenstop vooral urenlang naar de hemel. Wat gaat er toch in haar om? En wie is die Leon, wiens telefoontjes ze steeds negeert?

Hoe langer de twee samen optrekken, hoe beter je Emile en Joanne leert kennen. En hoe nader zij tot elkaar komen. Ik heb genoten van Joanne’s liefde voor diepzinnge quotes, meditatie, stilte, natuur en adoptiekatje ‘Pok’. Maar je krijgt ook steeds meer begrip voor de keuzes van Emile en de positieve verandering die hij doormaakt tijdens hun laatste avontuur, dankzij Joanne. Ook zij draagt een ontroerend verhaal met zich mee, dat alles te maken heeft met de titel van het boek. Joanne helpt Emile de schoonheid te ontdekken van leven in het moment. Door te genieten van de kleinste dingen die er het meest te doen: een smaakvol stuk taart, de zon in je gezicht of een tedere, liefdevolle streling.

Ik ben geraakt door deze sterke feelgood roman met een emotioneel maar kloppend slot. Echt een aanrader!

Meer recensies van annejet1997