Nevels
De flaptekst belooft een wereld vol mysterie en geheimen. De eerste zin alleen al: 'Fay groeide op in een landhuis op het Drentse platteland, waar de nevels zich hechten aan het veen'. Dan in combinatie met de naam 'Fay', denk ik meteen aan een wereld vol elfjes en feeën.
Fay komt uit deze wereld, maar is tijdens haar studie hiervan vervreemd geraakt. Mede door haar man Frank is ze van een verlegen, teruggetrokken meisje veranderd in een echte 'socialité'. Ze gaat in alles mee wat haar man organiseert. Tot haar broer Olaf aangeeft dat het niet goed gaat met haar moeder, en dat hij haar in een verzorgingshuis wil laten opnemen. Hun ouderlijk huis wil hij verkopen. Fay is het hier niet mee eens, en gaat zelf kijken wat er aan de hand is. Hier zijn haar broer en haar man niet blij mee.
Langzaam ontdekt Fay geheimen. Maar ze leert ook steeds beter wat ze zélf wil. En dat niet alles is zoals het lijkt. Ze groeit als het ware verder naar een zelfstandige vrouw.
De hoofdstukken zijn kort en goed geschreven. Dit maakt dat je makkelijk doorleest. Het gedrag van de moeder maakt dat je je steeds weer afvraagt wie nu gelijk heeft: Olaf of Fay. Maar gedurende het verhaal komen ze ook nader tot elkaar. Dit maakt het verhaal mooi rond.
De belangrijkste subpersonages, zoals Olafs vriend Rodney, en Martje, hun moeders huishoudster, worden ook goed uitgewerkt. Vooral het verhaal (het geheim) van Martje maakte indruk op mij. Maar ook Rodney, die er uiteindelijk mede voor zorgt dat Fay en Olaf elkaar beter gaan begrijpen, vond ik een sympathiek persoon. Frank blijkt een echt onsympathiek persoon te zijn.
De dagboekfragmenten tussendoor begreep ik eerst niet, maar worden later, tegen het einde van het boek, wel duidelijker. Je moet soms dus wel even geduld hebben.
Maar waar de feeën nu bleven...
Een mooi boek, zeker de moeite waard.
Ik las dit boek in het kader van de Facebookgroep Boekentoer.
Maar waar de feeën nu bleven...
Een mooi boek, zeker de moeite waard.
Ik las dit boek in het kader van de Facebookgroep Boekentoer.