Een prachtig boek over een moeder dochter relatie.
Via de Hebban Leesclub maakte ik kennis met 'Huilen in de supermarkt' van Michelle Zauner, een Amerikaanse schrijfster (originele titel: Crying in H Mart) met een Amerikaanse vader en een Zuid-Koreaanse moeder. Het is een autobiografisch boek (de titel zegt memoir) over de relatie tussen de schrijfster en haar moeder. In de eerste zin van het boek is al duidelijk dat de moeder is overleden, daarmee is dit dus geen spoiler alert. Zauner vertelt over de jarenlang moeizame relatie tussen haar en haar ouders, maar door de ziekte waarmee haar moeder geconfronteerd wordt en het overlijden na dit ziekbed, verandert de relatie met haar moeder en krijgt ze ook een ander beeld op wat haar moeder voor haar gedaan en betekend heeft.
Mijn moeder leeft nog, maar het is ook voor mij een zeer ontroerend boek. De schrijfster weet haar gevoelens zo mooi op papier te zetten, dat het mij echt raakte, een universeel thema.
Daarnaast gaat dit boek ook over hoe zij als half Koreaanse in Amerika het gevoel had er niet bij te horen en hoe dit verandert naar graag geaccepteerd worden als Koreaanse. Een prachtige passage: "Al die jaren had ik mijn best gedaan om in Amerika thuis te horen,...maar op dat moment wilde ik alleen maar geaccepteerd worden als Koreaanse...'.
Zoals de voorkant en de titel al duidelijk aangeven gaat het ook over eten, meer specifiek: Koreaans eten. Daarbij is de Engelse titel veelzeggender; H Mart is een Amerikaanse keten van Aziatische supermarkten. Dit vond ik soms te veel, zeker omdat ik al die gerechten niet ken en het er ook echt te veel vond om ze allemaal op te zoeken. Het is duidelijk dat eten heel belangrijk was in de relatie, maar soms vond ik dit te gekunsteld.
Tenslotte wil ik hier mijn complimenten maken aan Tine Poesen, de vertaalster van het boek die terecht op de voorkant wordt genoemd. Het Nederlands in dit boek vond ik echt prachtig. Dat maak je ook echt wel eens anders mee!